Последни Рецепти
Последни Статии

Репички

Добавено в Зеленчуци

Добави към моето меню

Репички
малки, червени и много полезни

Малките червени репички са продукт, който присъства през пролетта в нашето меню. Създават настроение с яркия си цвят. Традиционно приготвяме салати – листа маруля, репички, зелен лук и чесън и овкусяваме с лимон, зехтин, добавяме краставица, варени яйца – получава се вкусно, пролетно, здравословно и диетично.

repichki salata
салата с репички, Диана Миланова

Репичките са и полезни. Диетолозите ни съветват да ги включваме в менюто си през пролетта и началото на лятото. И дори ги прибавят към списъка на суперпродутите, вкусен и достъпен суперпродукт, който расте и в нашата градина.
Най-хранителни репичките са в края на пролетта.

repichki

Как да избираме и съхраняваме репички
Когато избирате репички,огледайте ги добре, трябва да бъдат свежи и без черни петънца, които са признак за гнилостни процеси във вътрешността на зеленчука. Може да се съхраняват в хладилник, потопени във вода, тогава не се режат листата.
Репичките не са подходящи за кулинарна употреба, защото губят вкусовите си качества и крехкостта. Добавяйте ги в салата, към сандвичи, студена супа.

Полезни и вкусни репички
Малко количество калории и много полезни вещества. Репичките са полезни при кашлица. Активират имунитета, фитохромите притежават антиоксидантни свойства, защитават организма от образуване на ракови клетки. Репичките спомагат за понижаване на кръвното налягане и активират работата на имунната система.
Репичките са незаменими за хранене на диабетици и при заболяване на храносмилателната система, защото са богати на фибри, а съдържат малко калории.

Репичките не са само за салата – още няколко рецепти

repichki 1

100 г репички – 14 kcal
Репичките съдържат натрий, сяра, калций, желязо, магнезий, фосфор, целулоза, мед, хлор и витамини A, B1, B2, C, E и PP.
Най-здравословни са репичките сурови, в салата или към сандвич. Могат да се сервират задушени или варени. Листата на репичките също могат да се ядат, комбинирайки ги със салата, прясна краставица и див лук. Листата имат същите хранителни и вкусови стойности като корените.

Репички за здраве
Репичките подобряват храносмилането и ликвидират киселините в стомаха. Лекуват киселини в стомаха, пречистват бъбреците, предотвратяват образуването на камъни в бъбреците. Добре влияят на зрението и въздействат на кашлицата. В своята диета трябва да ги включат хората, страдащи от ревматизъм.
Репички за добра памет
Според народната медицина, репичките подобряват мисловния процес и усилват паметта, пречистват мозъка от излишната информация и го стимулират към работа.
Репички за красота
Репичката, както и ряпата, се нарича зеленчук на красивата коса, спомага за буйност и блясък. Подобрява кондицията на кожата и ноктите. Репичките се препоръчват като средство за почистване на кожата и подмладяване на кожата – ефекта се дължи на обогатяване на епитела с витамин С.
Репички за отслабване
Репичките са незаменим продукт при диети за отслабване. Трябва да се консумира от всички, които искат да свалят няколко излишни килограма – репичките засищат, но от тях не се пълнее.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории