Патладжани по грузински
Добави към моето меню
Патладжани по грузински
Много вкусна рецепта от грузинската кухня. Патладжаните стават ароматни и този аромат се омекотява от киселото мляко
Има две разлики с оригиналната рецепта – не са пържени, а печени на кръгчета във фурнта, сметаната – заменена с цедено кисело мляко. По този начин ястието става по-диетично и по-леко
Продукти
1 кг патладжани
2 чушки, червени по възможност
за любителите на люто – няколко чушлета
няколко стръка магданоз
няколко стръка кориандър
листа босилек
5-6 скилидки чесън
200 г цедено кисело мляко
1 с.л. зехтин
Приготвяне на Патладжани по грузински
* Патладжаните се нарязват на кръгчета, около 2 см. Слагат се в купа със студена вода и щипка сол за около 30 мин, след което се измиват със студена вода
* Редят се в тава, която е намазана със зехтин и се намазват (с четка) и отгоре. Пекат се на средна фурна на 200 градуса до готовност
* Червените чушки и лютите чушлета се нарязват на ситно, добавят се и скилидките чесън нарязани и се претрива. Може да се смели с кухненския комбайн, но е по-ароматно, ако се претрият. Смесват се с цеденото кисело мляко (може да прецедите една кофичка кисело мляко)
* В чиния за сервиране се реди ред патладжан, слага се от ароматнто кисело мляко, патладжан
* Поръсва се нарязани на ситно магданоза, кориандър и босилек
* Слага се за час в хладилник да се охлади и смесят вкусовете, поднася се студено.