Тахан
Добави към моето меню
Тахан
Тахини, тахина или тхина (още известен като сусамова паста) – един от символите на кухнята на страните от Средния Изток. Представлява гъста паста от смлени сусамови семена – добавка към много рецепти като фалафел, хумус, основа е и за много сосове.
Тахини се приготвя от семена на сусам, лимонов сок, сол и чесън, като в различните райони варират и различни добавки.
Много популярна в кухнята на Израел, Гърция, Кипър – например “тахина-пита” вид банички с плънка от тахини.
домашно приготвен тахан
Може да се приготви от
– белен сусам – получава се т. нар. бял тахан, светъл и с изключително приятен вкус.
– небелени сусамови семена – обикновено е по-тъмен, наричат го още натурален, с леко нагарчащ вкус, но по-богат на хранителни вещества и минерали. Дължи се на неотстранената кожица, която е най-богата на незаменими мастни киселини.
– слънчогледови белени семки – слънчогледовият тахан – по-евтин, с по-тъмен цвят и по-тежък вкус от сусамовия.
В магазините може да се намери сусам на цена около 10 лв за кг, а небелен сусам – в био магазините, цената е около 7-8 лв за 500 г.
Често в тахини се добавя зехтин (студенопресован, като вкусът се отразява на вкуса на тахини след това) лимонов сок, чесън, червен пипер, черен пипер, магданоз – тогава се използва за приготвяне на тахини сос, или да се поднесе с филийка хляб.
Тахан се използва за приготвяне на много сладкиши – една от най-известните това е халва
Как да си приготвим хумус у дома – стъпка по стъпка.
Много популярна е салатата с печен патладжан – Баба Гануш.
Таханът е изключително богат на витамини продукт – от групата В (В1, В2 и В6), Е и калций, на незаменими аминокиселини, както и на други микроелементи – силиций, фосфор, мед, магнезий и калий.
В сусамовия тахан количеството белтъчини, съдържа приблизително 20% белтъчини, повече от сиренето, соята и някои видове меса. Сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно от организма.
Тахан може да се закупи от арабските магазинчета в София, както и от био магазините. Може и сами да си го приготвите.
Рецепта и видео има на сайта Магията на суровата храна.
Това е начина по който приготвих за първи път тахан у дома
Рецепта за домашно приготвен тахан
Продукти
1 ч.ч. сусам
50 мл сусамово олио
* Сусамът се запича на сх тиган или във фурната за около 5-8 мин, усеща се по аромата
* Сусамът се смила с кафемелачка
* В блендер се сипва сусамовото олио и се добавя смления сусам
* Разбива се докато стане на гладка каша
* Съхранява се в бурканче в хладилника
Може да се приготви и със слънчогледово олио (няма аромат за разлика от зехтина)
Използва се за приготвяне на различни рецепти и съчетания с други продукти според вашия вкус.
Популярна е и рецептата за
Сос Тахини