етюд Павлова
Добави към моето меню
Торта “етюд” Павлова
рецепта Magdalena Maloir
Продукти
6 белтъка,
350г пудра захар,
щипка сол,
3 праха ванилия (4-5 капки течна),
1 суп. лъж. царевично нишесте,
2 суп.лъж. бял оцет
500мл сладкарска сметана,
плодове според сезона
Приготвяне на торта Павлова
Белтъците,на стайна течпература се разбиват 2-3 мин. с щипката сол. Прибавя се ванилията и постепенно, с непрекъснато разбиване, лъжица по лъжица, пудрата захар.
Към края на разбиването, се прибавя царевичното нишесте, размито с оцета ( двете съставки служат за стабилизатор).
Белтъците се разбиват до необходимата гъстота- да правят връхчета.
Фурната се загрява на 150 градуса.
В подходяща форма (плоска тавичка) се разстила хартия за печене, на която с молив се очертават кръгове с желания диаметър.
Очертаната страна се обръща и хартията се намазва леко с олио. Със сладкарски пош, върху очертаните кръгове “се рисува” целувчения блат, който аз оформих с малко по-висок борд.
Фурната се намалява на 100 градуса и блатовете се пекат 1ч.30 мин.
След изпичането, фурната се открехва и блатовете престояват още 2-3 часа.
Когато те са напълно охладени, се гарнират ( непосредствено преди сервирането) с разбитата сметана и се декорират с плодове (малини, боровинки, ягоди, френско грозде, киви, круша, грозде…). Плодове, на парченца, могат да се сложат и като среден пласт, между блата и сметаната.