Мазници
Добави към моето меню
Мазници
Рецепта Дарина Николова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Мазници
Продукти
1 кубче прясна мая – 42 г.
200 мл. прясно мляко – съвсем леко затоплено
1 к.л. захар
1 к .л. сол
Брашно – около 1 кг.
200 г. свинска мас
50 мл. олио
200 г. кисело мляко
100 мл. вода
2 яйца – (оставя се един жълтък за намазване – който се разбърква с олио или 1 с.л. кисело мляко , или като втори вариант, вместо да се намазват с жълтък, може да се намажат с масло.
За пълнеж:
300 г. сирене
50 г. масло
50 г. свинска мас
Приготвяне
В прясното мляко се разтваря маята, добавя се солта, захарта и 3 – 4 с.л. брашно. Разбърква се и се оставя да втаса.
Брашното се пресява в тава, прави му се кладенче и в средата се добавя вече втасалата мая, леко разтопената свинска мас, олиото, киселото мляко, водата и едното яйце и белтъка. Замесва се тесто. Оставя се да втаса на топло.
След като е удвоило обема си се премесва отново и се разделя на 4. Всяка част се разделя на 3. Разточва се всяка част на квадрат. Слага се първия квадрат, намазва се със смесените масло и мас – разтопени. Поръсва се със сирене и върху него се слага втория квадрат. Отново се намазва и поръсва. Слага се третия квадрат, намазва се с масло и мазницата се сгъва на триъгълник. По същия начин се приготвят и останалите мазници.
Може тестото да се раздели на повече части и да се направят по-малки.
Готовите мазници се нареждат в намаслена тава , намазват се с разбит жълтък или само с масло и се пекат на 200 градуса около 30 мин.
Изваждат се, напръскват се с малко вода и се покриват с кърпа да се задушат.
Втори вариант е: след като се извадят, още топли се намазват с масло и се хапват горещи с чаша айрян.