Грахова крем супа
Добави към моето меню
Грахова крем супа
когато стане студено се появява желанието за нешо топло, вкусно и насищащо. Тогава започваме да приготвяме супи. Крем супите са определено фаворит, основно от картофи, моркови, карфиол, а това е рецепта за зелена крем супа от грах. Вкусна, лесна за приготвяне и диетична.
1 с.л. олио
1 малка глава кромид лук
2 скилидки чесън
3 ч.ч. гореща вода (или пилешки бульон)
няколко листа мента
1/2 кг замразен грах
при желание 2 с.л. сметана за украса
* В тенджера се загрява олиото и се добавят нарязания на ситно кромид лук и скилидки чесън до златисто
* Долива се горещата вода (бульон) и като заври се добавя граха и ментата
* Вари се доката грахът стане мек (около 3-5 мин) и се отстранява от котлона
* Когато супата се охлади се пасира до гладко пюре. Супата се връща на котлона и се вари още около 5 мин. Подправя се на вкус със смлян черен пипер и сол
* Поднася се топла украсена с шарки от сметана и по желание с препечени ръжени кротони.