Последни Рецепти
Последни Статии

Праскова

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Праскова
Като праскова стани,
събудена от пролетта –
целият усмивка, целият екстаз.
Мевляна Джелаледин Руми

За родина на прасковите се смята Китай, там богът на дълголетието се изобразява с праскова в ръце. Латинското наименование е persica, вероятно защото прасковите са дошли в Европа през Персия. В средновековието те минавали за вредни, а смятали за лечебни листата им.
Прасковите съдържат витамини В1, В2, В9, РР, С, Е, З и каротин (колкото по-жълти са плодовете толкова повече е той в тях). Те са богати на калий, натрий, фосфор, магнезий и калций, съдържащо и на малки количества желязо. Съдържат, макар и в ограничени количества, различни микроелементи – титан, манган, мед, никел, хром и молибден.
А колко пектин има в тези плодове, зависи от степента им на зрялост – в зелените пектинът е два пъти по-малко, отколкото в узрелите.

praskovi

Лечебни свойства на прасковите
Освен че примамват с приятен външен вид, нежен аромат и прекрасен вкус, прасковите са плод с голяма лечебна сила. Тъй като отделните сортове зреят по различно време, те могат да бъдат използвани за храна и лекарство през юли до края на есента.
– Прасковата се препоръчва при болести на черния дроб.
– Помагат много за образуването на хемоглобин в червените кръвни клетки. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашния сок.
– Изключително високото съдържание на калиеви соли ги прави подходящи при сърдечно-съдови заболявания, особено такива с отоци, при които организмът трябва да се обезводни.
– За редица заболявания, свързани с нарушената обмяна на веществата като затлъстяване и диабет, прасковите са много подходяща диетична храна.
– Препоръчва се още при подагра, артрит, анемия, защото укрепват силите и повишават имунната защита на организъма.
Разтоварваща диета с прскови
При всички заболявания един до три разтоварващи дни с прасковиили в комбинация със сварен ориз ще бъдат само от полза. За 1 ден се изяждат 1,5-2кг плодове, разпределени на 5-6 порции, като не се приема никаква друга храна. Полезни са и т. нар. оризово-плодови дни, при които се изяждат 250г сварен ориз и около 800г праскови, разпределени на 4-5 дажби.
– Листата на прасковата също имат лечебни свойства. Две-три супени лъжици нарязани листа се заливат с 500мл вряла вода, киснат 10 минути и се прецеждат. Запарката се препоръчва при запек, като това количество се приема 3 пъти на ден (по 170мл) по време на основното хранене.

Как да изберем най-хубавите праскови
– Купувайте ги в разгара на сезона. На пазара те се предлагат от април до октомври, но най-вкусните зреят през юли и август.
– Хубавата праскова трябва да е ароматна и леко мека под нежния натиск на пръстите. Не избирайте прасковите по цвета им, защото той не е съществен критерий. Не се доверявайте и на онези плодове, които са откъснати прекалено рано, защото те няма да станат нито по-зрели, нито по-ароматни. Недозрелите плодове не съдържат присъщите на прасковите полезни съставки, а презрелите са загубили някои от тях.
– Проверявайте прасковите, които имат нетрадиционен цвят и форма. Истински сочни и месестите са тумбести, с вдлъбнатинка през средата на плода.
– Когато купувате праскови, които ще ядете веднага, спирайте се на не омекнали, ароматни и не натъртени Ако пък ще ги консумирате след няколко дни, купете по-твърди, но гледайте, като натиснете леко по вдлъбнатината, там е по-меко от останалата част.

Как да съхраняваме праскови
– Разпръскването на аромата на прасковите достига върха си при съхранението на стайна температура, докато ниските градуси спират развитието на този процес.
– За дълбоко замразяване се избират праскови с жълт цвят. Обелените и почистени от костилките плодове се пускат в кипяща подсладена вода за около 10-15 минути. Можете да ги замразите поръсени със захар или заедно със сиропа, в който сте ги варили. Срокът за съхранение във фризера е 7-8 месеца. Размразяват се за около 5-6 часа в хладилник.
– Друг начин да ги приготвите за фризера е потапяне (разделени са на две) за няколко минути във вряща вода с лимон.
– Узрелите праскови могат да се съхраняват в хладилник до пет дни. Само не забравяйте преди да ядене да ги извадите, за да достигнат стайна температура.

Мерки: При приготвяне на рецепти: 500г се равняват на 2 големи или 3 средни праскови, на 2 чаени чаши обелени и нарязани на едро, 1 2/3 чаени чаши обелени и надробени на ситно или 1 1/2 чаени чаши обелени и пасирани плодове.

3.07.2005

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized