Последни Рецепти
Последни Статии

Пекорино

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Пекорино (pecorino)
Италианско сирене от овче мялко. на италиански pecora – овца от тук идва и името. Пекорино, овче сирене, е богато на незаменими аминокиселини, витамини A, B, PP, С, Е, калций, фосфор, което го прави подходящо за нашето хранене. Прозивежда се в няколко района на Италия и има голямо разнообразие във видовете.

pek-1

Pecorino romano DOP [от Рим] – сиренето се произвежда в района лацио, има зърнеста структура, светложълто е на цвят и има пикантен вкус. Срок на зреене 5-8 месеца. Когато не е произведено в района на Лацио се нарича Pecorino tipo romano.

Pecorino sardo DOP [ор Сардиния] – Има два вида dolce (със зелен етикет) – свежо сирене с мека структура и maturo (със син етикет) – има твърда структура и е по-солено на вкус.

Pecorino siciliano DOP [от Сицилия] – свежо, несолено сирене с мек вкус нарича се tuma. Когато е солено се нарича primo sale. Пекорино след две години зреене се нарича canestrato (заради характерния отпечатък на плетената кошница в която се съхранява) Може да бъде още по-зряло и тогава се нарича tumazzu – добавя се шафран или смлян черен пипер.

Pecorino toscano DOP [от Тоскана] – прозивежда се в сърцето на Тоскана в Киянти. Младото сирене (tenero) има срок на зъзряване 2-4 седмици. Може да бъде със зредна зрялост – 2 месеца. Когато периода на зреене е 6 месеца се нарича пекорино (pasta dura). Билките, които растат в Тоскана придават на пикорино неповторим вкус. А овцете пасат свободни по ливадите на Тоскана. Пекорино се произвежда от август до декември. Предлага се и вид Pecorino senese – сирене с добавка на доматено пюре.

pek-2
Pecorino in fossa – името идва от начина на сухранение – в яма от земята сиренето се съхранява загънато в орехова шума.Зрее 3 месеца.

Pecorino alle Vinacce [винено] – след периода на зреене сиренето 7-8 месеца се прехвърля в бъчви за вино от което придобива виолетова коричка и характерен аромат.

Pecorino di Castel del Monte [от Кастел дел Монте] – сирене от района на Абруцио и Молизе. Сиренето зрее от 40 дни до 2 години. Отличава се тъмна кора и пикантен интензивен аромат.

Свежо сирене пикорино се съчетва с домати и свежа зеленина и босилек – така е отлична закуска и идеална компания за чаша вино. Класическо ястие от Тоскана е Pecorino con i baccelli (пекорино се поднася с бобови и шунка прошуто).
Като десерт може да се предложи пекорино с плодове – ябълки, круши, праскови или мармелад. Може да се поднесе и с гъби, а много вкусно и различно е да опитате Pecorino al miele (пекорино с мед). В Сардиния приготвят Casadinas – кекс.
Младото сирене се съчетава с бели вина.

Твърдото сирене пекорино се съчетава с червено вино. Поднася се в края на яденето.

Настъргано пекорино се поднася към риба, паста, канелони, месо, пица.

pek-3

Любопитно
Огромното парче овче сирене пекорино, което получи официалното признание на Гинес като най-голямото в света, беше произведено в централна Италия, в градчето Кастел ди Лама, област Марке.

Сиренето-рекордьор беше приготвено по време на изложението на местни хранителни и селскостопански продукти в градчето Кастел ди Лама пред очите на посетителите и предстои то да бъде показано, вече след като спечели титлата, на тазгодишното издание на изложението от 2-ри до 5-и септември.

Рекордно голямата пита сирене тежи цели 535 кг и е с диаметър 158 см и височина 29 см. В процеса на производството на гигантското сирене са участвали 25-ма местни доброволци. За целта те използваха три и половина тона мляко, добити от три хиляди овце от областта. След това сиренето е оставено да узрява в продължение на девет месеца.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории