Последни Рецепти
Последни Статии

Пълнени чушки със сирене и орехи

Добавено в Българска кухня, Ястия без месо

Добави към моето меню

Пълнени чушки със сирене и орехи
рецепта за печени чушки, сирене и яйца, но не е за чушки бюрек. В сезона на червените чушки и орехите, една по-различна рецепта, със специалната заливка на баба от мляко и яйца, с която тя правеше и пълнените чушки и сармите. От нея знам, че стават най-хубави и с много кромид лук, а не от каймата. Затова следващата рецепта ще бъде за пълнени чушки с ориз и много зеленчуци

12 червени чушки
200 гр сирене
100 гр извара
50 гр орехи
1 яйце
2 глави лук
1 с.л. олио
щипка червен пипер
щипка чубрица

за заливката:
2 яйца
250 мл прясно мляко
2 с.л. брашно
магданоз за поръсване

* Избират се едри, месести, червени чушки. Почистват се от семенната част. Изпичат се и се обелват (през зимата от буркан);
* Лукът се нарязва и се задушава (кавардисва) с 1 с.л. олио докато стане златист;
* При лука се добавя нарязаните на ситно орехи и се овкусява с червен пипер и чубрица. Отстранява се от огъня;
* Към лука се добавя изварата, сиренето и яйцето и сместа се разбърква;
* С тази смес се пълнят изпечените чушки;
* Чушките се подреждат в тава за печене и се заливат с приготвената заливка от прасно мялко, яйца и брашно;
* Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса, около 20 мин, до готовност;
* Поднасят се поръсени със ситно нарязан магданоз.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

2 Comments

  1. 1
    svetlanag // October 16th, 2009 at 6:27 pm

    Не разбирам защо чушките трябва да се пекат предварително и чак след това да се пълнят?

  2. 2
    Administrator // October 17th, 2009 at 10:47 am

    чушките са печени, защото се прави с месести червени чушки (през зимата от буркан) вариант на чушки бюрек, но запечени във фурната със сос. В Еленския балкан, откъдето е рецептата се прави и със сушени червени пиперки.

    Може да се приготви и със зелени чушки, тогава се пълнят, без да се пекат предварително.

    Има разлика във вкуса, но винаги е еднакво вкусно :)