Бяла супа
Добави към моето меню
Бяла супа
рецепта за крем супа от карфиол и мляко. Рецептите за крем супа са на особена почит през зимата, когато бързо може да се приготви топъл обед с много зеленчуци – вкусно и полезно
1 глава карфиол (около 500 гр)
1 л прясно мляко
1 с.л. краве масло
5-6 стръка магданоз
черен пипер на вкус
крутони
кашкавал за поръсване
* Карфиолът се измива и се накъсва на розички. Залива се със студена вода за 1 час, след което се сварява на пара (или в тенджера в която е налята 1 ч.ч. вода) около 10 мин от завирането;
* Задушеният карфиол се залива с прясното мляко и се оставя да заври;
* Добавя се кравето масло и се овкусява със смлян черен пипер;
* Готовата супа се пасира и се поднася поръсена със ситно нарязан магданоз, настърган кашкавал и крутони.
Името на тази крем супа с карфиол е бяла супа, защото приготвям карфиол с картофи, с моркови, с комбинация от зеленчуци и това определя най-точно името й. Преди много години, когато все още ядях карфиола на туршия само, в един зимен ден по рецепта от немско списание приготвих тази супа. Още помня ароматната пара, която се дигаше – тогава този ден стана по-бял и по-топъл, а беше зима и валеше сняг.