Пет пъти на ден
Добави към моето меню
Яжте Пет пъти на ден плодове и зеленчуци
Консумирането на плодове и зеленчуци е не просто добро за нас, ползите от това са невероятно големи. Тези храни ни пазят от рак и сърдечни заболявания, държат имунната ни система винаги “нащрек”, карат ни да изглеждаме точно толкова добре, колкото се чувстваме – правят кожата ни млада, нежна и искряща.
Последните години много хора по света станаха страстни превърженици на една от идеите за здравословно хранене – и по точно консумацията на плодове и зеленчуци минимум пет пъти на ден, като гаранция за добро здраве, вътрешна красота и добро настроение. Препоръчителната порция плод или зеленчук според експертите е 80 грама. Това означава, че всеки един портокал, една ябълка или резен пъпеш, се броят за отделна порция.
Само една единствена шепа сушени плодове – стафиди, фурми, кайсии, сливи и т.н.е достатъчна за една порция, част от вашите “Пет пъти на ден”. Същото се отнася и до зеленчуците – една порция са едва две супени лъжици настъргани моркови, варени на пара броколи или сладка царевица. Не забравяйте и обикновената салата, но все пак не посягайте към майонезата, а вместо това я подправете с малко зехтин и балсамов оцет.
Запомнете – не се броят за нужните порции за деня следните продукти: плодовите млека, фабрично произведените сладка и мармалади, сладкишите с плодова плънка.
Замразените плодове и зеленчуци имат същата хранителна стойност, както и пресните, затова те също успешно ще изпълнят вашата програма “Пет пъти на ден”.
Трябва да отбележим, че високата температура при консервирането унищожава витамините в някои зеленчуци (например витамин C), но пък други ценни хранителни вещества се запазват (например бета каротина в прасковите и морковите).
Макар и зеленчук, картофите се причисляват към въглехидратните храни – хляб, паста и т.н, така че с пържените или варените картофки не се смятат за порция от нужния ви за деня прием на плодове и зеленчуци!
Всички плодове и зеленчуци са особено полезни за нас и нашето здраве, но ето кои са най – ценни поради изключително високото си съдържание на антиоксиданти и доказани качества в борбата с раковите заболявания:
Червени: ягоди, малини, домати, червени чушки
Оранжеви/жълти: портокали, манго, грейпфрути, моркови, сладки картофи, тикви.
Зелени: Киви, авокадо, броколи, спанак.
Виолетови: черни боровинки, синьо грозде, сини сливи, патладжани, червено зеле.