Последни Рецепти
Последни Статии

Малки тайни за отслабването

Добавено в Диети, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Малки тайни за отслабването
Как да отслабнем без глад? Малки тайни за отслабването

Изхвърлете солта.
Готварска сол има във всички продукти, които купуваме от магазина. Овкусявайте храната си с нежни подправки и билки. Излишната готварска сол се смила трудно, тежи на органите и ви кара да се чувставте подути.

Включете в храната си повече фибри.
Фибри се задържат по-дълго в стомаха ни, като запазват чувството ни на ситост по-дълго време. Те помагат на организма по – бързо да се изчисти от излишните мазнини. Чрез фибрите можете да се отървете от газовете. Фибри се съдържат в плодовете и зленчуците. Избягвайте рафинираните и преработени храни като бял хляб, тестени закуски и зърнени полуфабрикати. Опитайте да заместите тяхната употреба с пълнозърнестите им варианти.

Яжте супа преди основното ядене.
Това е сигурен начин да не преядете после. На мен ми бе много трудно да се науча да готвя супи, има израз “просто като гъбена чорба”. Една топла супа на обед през зимата или купичка таратор през лятото.

Яжте често.
Никога не пропускайте хранене, а между закуската, обяда и вечерята, похапвайте здравословно, най-добрия избор за това са плодовете. По този начин няма да изпадате в състояние на “вълчи глад” и тялото ви ще има енергия непрекъснато. Ако вместо три на ден се хранете по 5 -6 пъти, като приемате по-малки количества храна, нивото на кръвната ви захар ще е стабилно, а обмяната на веществата ви ще е в перфектно състояние. Аз лично много уважавам Ал.Брег и неговата книга “Чудото на гладуването”. Всяка седмица, аз има един ден през, койтогладувам (този ден съвпада с датите на лунната диета, когато съм само на билков чай и прясо изцеден плодов сок. Но през останалите дни закусвам, обядвам и вечерям в точно определени часове. Хрененето е подчинено на правилата на разделното хранене и ям много плодове между храненията.
Никога не правете опити за гладуване през зимата, защото рискувате да нарушите термичния си баланс.

Вечер не преяждайте.
Повече храна ви е нужна, когато изразходвате най – много енергия – през деня.

Приемайте разнообразна храна.
Тялото ни функционира добре, когато има баланс на хранителните вещества, които приемаме ежедневно. Когато на организма му липсват витамини и минерали, енергията от храната става неизползваема и се натрупва в организма под формата на мазнини. За да си върнем добрия метаболизъм трябва да приемаме повече разнообразни храни – плодове, зеленчуци, ядки, риби, бобови, зърнени храни.

Пийте на ден по 8 чаши вода.
Ако не пиете достатъчно вода, можете да объркате жаждата с глад и да се нахвърлите върху храната. Водата подобрява функцията на вашия черен дроб, което означава, че мазнините, които приемате ще се разграждат по – ефикасно. Всеки ден трябва да изпивате литър и половин вода, като минерална вода или билков чай. Това влияе много положително и на …. с една дума няма да сме зависими от реклами на Данон, слабителен чай и ленено семе.

Ограничете до минимум алкохола и кофеина.
Алкохолът възбужда апетита ви и отслабва черния ви дроб (отговорен за изгарянето на мазнините в организма ви). Тялото ви се “напълва” със захар. Кофеинът вреди на баланса на кръвната захар и “изсмуква” ценни хранителни вещества от организма ви. Заместете кафето с билков чай, сокове и вода. По начало аз не се научих да пия, осве чаша бяло вино, но кафето! Кафето, години наред стереотипа е 1 – кафета сутрин на гладно и за каквото друго остане време, а така не трябва и не може. Не ставаме по-добри и по-хубави от това.

Вкарайте в менюто си “добрите” мазнини.
Трябва да ограничите наситените мазнини – един от основните виновници за наднорменото тегло, и да приемате без притеснение така наречените “добри” мазнини – те имат важна роля за хормоналния баланс и за оптималното телесно тегло. Ще ги откриете в ядките, семките и рибата

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории