Пита “Венец”
Добави към моето меню
Пита “Венец”
Рецепта споделена от Kristina Kamisheva
продукти:
500 г брашно,
1 яйце,
3 с.л. кисело мляко,
200 мл хладка вода,
1 п. суха мая,
1 с.л. сол, непълна
1 с.л. захар,
3 с.л. олио
Рецепта за пита „Венец“
• Слагате брашното в купа, солта, захарта, сухата мая и разбърквате. Правите кладенче и слагате и другите съставки.
• Месите както обикновено за питка, като добавяте още брашно ако трябва. Месите или удряте тестото докато видите мехурчета по него. Оставяте да втаса както обикновено. Аз за да ускоря процеса, слагам тестото във фурната на 50 градуса и за половин час е тройно
• После го разделяте на 3 топки, които разточвате на 3 кръга. Когато 1 е готов го намазвате с разтопено масло и поръсвате със сирене, 2 слагате върху 1 и пак същото-масло и сирене, 3 слагате в/у 2 (трите кръга са един върху друг и всеки се намазва) Накрая с остър нож нарязвате на няколко триъгълника (като торта) и всеки триъгълник навивате от широката страна като кифла и редите в намаслена тавичка (аз използвах форма за кекс, за да стане по-висока)
• Оставяте покрита на топло, докато стане двойно по-голяма. Накрая намазвате с разбит жълтък с малко вода и слагате да печете в предварително загрята фурна на 160 градуса и печете, докато замирише хубаво-около 40 -50 мин