Последни Рецепти
Последни Статии

Смокини

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Смокините освен много вкусен плод са и полезни. Спомагат за нормализиране работата на щитовидната жлеза, а така също предотвратяват развитието на ракови клетки, което се потвърждава от последните научни изследвания. Съдържат ферменти, стимулиращи храносмилането. В народната медицина се използват с успех при лечение на стомашни болести и при бронхит.
Смокиново дърво може да се отгледа при желание във всеки двор, но ако в Северна България се развиват до храст, който дава плод и иска много грижи за да не измръзне през зимата, то от другата страна могат да се видят големи смокинови дървета, които започват да зреят през юли и постепенното узряване на смокините продължава през август и септември.

smokini dyrvo

Със смокини може да се приготвят много рецепти. Може да се използват като добавка на солени рецепти с месо (за разлика от сините сливи не сме приготвяли такива). Плодовете могат да се използват както пресни, така и сушени. С тях се приготвят вкусни сладкиши, десерти и сладка, освен това са идеална гарнитура за сладоледи, кисело мляко и различни кремове. В кулинарията смокините се използват и като подсладител вместо захар.

smokini 1

Рецепти със смокини
Смокини с крем
Сладко от смокини
Кекс със сладко от смокини
Сладкиш със смокини

smokini susheni

Сушените смокини са много полезни през студените дни.. Ако след изсушаването смокините не се обработят допълнително се покриват с изкристализирала захар. Смокините, които след изсушаването допълнително са обработвани на пара, за да омекнат, са с гладка, лъскава ципа. Сушените смокини не се мият. Ако са много изсъхнали, може да ги поставите за известно време на пара, за да се хидратират отново.
Сушените смокини нарязани на парченца са вкусно допълнение към домашно приготвено мюсли. Смокини и фурми зареждат бързо с енергия при физическо натоварване , например в планината.

Смокините имат най-високо съдържание на фибри сред всички останали плодове и зеленчуци. Една-единствена изсушена смокиня осигурява два грама фибри: 20% от ежедневната препоръчителна консумация. Проучванията извършени през последните 10-15 години показват, че фибрите в растителните храни са много важни за нормалното функциониране на храносмилателната система. Известно е, че фибрите в храните подпомагат храносмилателната система и също така помагат за намаляване на риска от някои форми на рак. Специалистите по хранене описват яденето на смокини, като идеален начин за повишаване на консумацията на фибри.

smokini 2

Смокините били познати на хората още от дълбока древност. Смокиновото дърво е споменато и в Библията, но то било познато на човечеството много преди това. В пирамидите в Гиза между 4000 и 5000 г. пр. Хр. са открити рисунки, изобразяващи богата смокинова реколта. В шумерски каменни надписи, датиращи от преди
2 500 г. пр. Хр., е документирано използването на древния плод както суров, така и сушен. Плодовете били сушени на слънце и използвани за храна в студените зимни месеци.
Древните гърци вярвали, че смокинята е плод, дарен им от богинята на плодородието Деметра. Елините полагали усърдни грижи за отглеждането дърветата и плодовете, тъй като за тях били божествени. Сладките смокини били основен хранителен продукт в Елада. И до днес страната се слави с вкусните си смокини.
Смокините дори били наричани “философския плод”, тъй като много писатели и философи ги описали в творбите си. Приемали ги дори и за символ на мъдростта.

smokini shuplecovi

Смокините също така били използвани за приготвянето на билкови чайове и сиропи, с които се лекували възпаления на гърлото и устната кухина, както и стомашни проблеми. Гален, който се смята за един от бащите на медицината, смятал, че смокините са много важна храна за атлетите, тъй като им давали повече сила. Хипократ пък ги препоръчвал за лекуването на висока температура. Заради високото си съдържание на желязо, калций, витамини, малките плодчета са широко използвани от деца и възрастни.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized