Пиле с чесън по китайски
Добави към моето меню
Пиле с чесън по китайски
500 гр пилешки гьрди
1 белтьк
2 с. л. нишесте
3 с. л. оризово вино (шери) – може и ароматна ракия
3 – 5 стръка зелен лук
1 стрък чесьн
1 резен джинджифл (или 1/2 ч. л. сух)
4 с. л. олио
1 ч. л. захар
2 ч. л. оцет (ябьлков)
2 с. л. соев сос
1/2 ч. ч. вода
Месото (леко замразено, тогава се реже по-лесно) нарязвате на еднакви по големина кубчета със страна 1 см. В купа размесвате продуктите за маринатата и месото се oставя да отлежи поне 30 минути.
В загрят дълбок тиган уок сипвате 3 с. л. олио и го оставяте да запуши. Поставяте месото и пържите на силен огън при непрекъснато бъркане 3-4 минути. След това слагате в гевгир, за да се отцеди мазнината.
В купа смесвате съставките за заливката. Зеленият лук се нарязва по диагонал, чесънът – на малки парчета, джинджифилът – на много ситно. Загрявате 1 с. л. олио и за 30 секунди запържвате нарязаните зеленчуци.
Пилешкото се връща обратно в уока и се бърка още 3-4 минути. Добавя се заливката, силата на огъня се намалява и ястието се оставя за 1-2 минути, докато се сгъсти.
Сервирате с пържен ориз и бира. Любопитно, но се оказа, че китайците пият бира много вино.
Използвани маркери:
пиле,китайска кухня,рецепти китайска кухня,рецепти пиле,чесън