Последни Рецепти
Последни Статии

Вино и бира гонят инфаркта

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Вино и бира гонят инфаркта
В умерена доза алкохолът подмладява, блокира инсулта, рака и възпаленията

Алкохолът не е отрова, вредна е само превишената доза, също като лекарствата.
Учените са категорични, че хората, които пийват умерено, живеят по-дълго и по-приятно от заклетите трезвеници.

В катедрата по технология на пивоварството на Техническия университет, Мюнхен, създадоха нова тъмна бира с прекрасна пяна, пише сп. “Щерн”. Но не това е постижението, а повишеното съдържание на ксантохумол – субстанция в хмела, която в чист вид блокира възпаления и вероятно появата на рак. Ксантохумол се съдържа в бялата бира и в пилзенската, но в минимални количества. Какво остава на един съвестен учен пивовар, когато се сблъска с подобни красноречиви факти? Вернер Бак, шеф на катедрата, мобилизира екипа си и новата бира Xan е готова. Тя съдържа 10 пъти повече от лечебната субстанция и в лабораторни условия показва

вълшебни резултати.

Баварското министерство на науката с радост издава лиценз на здравословната бира и от година тя пълни магазините – в кошнички по 6.
Още през 70-те години медицината забелязва, че южняците французи, които имат слабост към червеното вино, са в по-добро здраве от северните европейци, макар да хапват стабилно и мазно. Нито сърцата им, нито кръвоносните съдове са пострадали, както диктува научната логика тогава. Виното веднага е обявено за еликсир на дълголетието и над 30 години царува без конкуренция.
Сега на сцената се появи нова терапия за младост и сила – бирата.
Въпросът е може ли да се откажем от опиянението и отровата етанол, която опъва нервите и да гълтаме полезните бирени и винени съставки в чист вид?
Опитните мишки в лабораторията за ракови изследвания в Хайделберг консумират ксантохумол без ищах, понеже е много горчив, обяснява химикът Норберт Франк, който от 5 г. изследва

чудотворното вещество

открито в отпадъчните смески от пивоварната “Карлсберг” в Хамбург. Първите лабораторни опити показали, че ксантохумолът парира ензимите, предизвикващи възпаление и ревматизъм. Това е знак, че е възможно ксантохумолът да се окаже враг и на раковите клетки. В Хайделберг са сигурни: субстанцията стопира развитието на рака във всички фази.

Миналата година учени от Китай и САЩ публикуваха изследванията си относно

антивирусното действие

на ксантохумола. Лабораторни тестове доказаха, че в достатъчни количества екстрактът от хмел препятства размножаването на вирусите и се справя дори с маларийния.
Очевидно бутилка бира е в състояние да замести цяла аптека, но учените от Хайделберг са недоволни от резултатите, получени в Бавария. Според Норберт Франк дозата ксантохумол в бирата Xan е все още прекалено малка, за да лекува самостоятелно. Но пък е едва една от общо 50 полезни растителни съставки, които съдържа всяка бира, и този потенциал окрили бираджии и производители.

10 предимства

* Растителните съставки (полифенолите) в бирата и виното улесняват обмяната на веществата и повишават способността на кръвта да улавя вредните свободни оксиданти. Така се забавя стареенето на клетките и се предотвратява натрупването на мазнини по съдовете.
* Умереното пиене снижава до 45% смъртността вследствие на инфаркт при възрастните. Здравословната дневна доза при мъжете над 50 г. е 30 г чист алкохол (10 г = 0,25 л бира; 0,1 л вино или 0,03 г ракия), за жените само 15 г. Решаващо било редовното приемане на пивкото лекарство при условие, че няма противопоказания.
* Алкохол с мярка предотвратява мозъчен удар вследствие на запушване на съдовете, но превишаването на дозата вече е опасно, понеже може да предизвика кръвоизлив.
* Че резвиратролът (високоактивен антиоксидант) от червеното вино удължава престоя върху земята, активирайки отговорните за това ензими като сиртуин, засега е доказано само в лабораторни условия.
* Редовната доза червено вино повишава нивото на добрия холестерин и предотвратява образуването на съсиреци.
* Алкохолът разширява съдовете и временно сваля кръвното. Понижава вредния за съдовете холестерин в кръвта. Най-полезна обаче е безалкохолната бира.
* Като разширява съдовете и стимулира кръвообращението, алкохолът допринася за захранване на мозъка.
Изследване е показало, че възрастни жени на по 15 г чист алкохол дневно са с акъла си за разлика от трезвите баби.
* Витамин В и фосфорната киселина в бирата свалят нивото на хомоцистеина в кръвта, аминокиселина, която се свързва с повишен риск от инфаркт.
* Ксантохумолът и резвератролът обезвреждат ензими, които причиняват възпаления и ревматизъм. Чистият резвератрол влияе особено благоприятно на клетките на белите дробове и е потенциален препарат срещу бронхити.
* При опити с животни е доказано, че ксантохумолът прекъсва развитието на рак. Консумацията на червено вино е профилактика срещу рак на белия дроб и простатата заради прословутия си резвератрол.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized