Последни Рецепти
Последни Статии

Здравословно хранене през зимата

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Супа и шипков чай са идеалниата храна през зимата
Пушачите да похапват повече ябълки през студените дни

Здравословно хранене през зимата

Как да се храним пълноценно през зимата, когато заради студа се заседяваме у дома, а трапезата ни остава бедна на плодове и зеленчуци?
На всичко отгоре ни дебнат дихателни инфекции и опасности от разни болежки. С част от тях можем да се справим само при силна имунна система и здрав организъм. Ето защо лекарите препоръчват в студените дни да не наблягаме само на хлебни произведения, на домашно приготвени компоти и сладка, а максимално да разнообразяваме менюто си, за да е пълноценно и балансирано. Само така можем да набавим всичко необходимо за организма си.
Много подходящи са топлите супи и бульоните, които имат висока хранителна стойност. Месните бульони доставят на организма незаменими аминокиселини и укрепват защитните му сили. Добре е да се приемат на закуска или на обяд.
Освен от месните храни пълноценни белтъчини ще си доставим от млякото и млечните произведения. Също – от яйцата, рибата и рибните продукти.
За да не натоварваме организма си с мазнини и холестерол, разумно е само в два дни от седмицата да приемаме месна храна и един-два пъти да похапваме яйца. В един ден от седмицата е полезно да ядем риба.

plodova-salata 1
Внимание заслужават варивата – фасул, леща, грах, които ни осигуряват витамини, микроелементи, баластни вещества. Трябва да ги консумираме поне два пъти седмично.
Доказано е, че при редовна употреба грахът в съчетание с други средства може да нормализира кръвното налягане.
Не бива да забравяме вареното жито и овесените ядки, също богати на баластни вещества, както и на витамини от групата В.
Източник на незаменими аминокиселини, мазнини и ценни витамини са ядковите плодове – орехи, бадеми, фъстъци. Те обаче трябва да се дозират, защото са висококалорични и при злоупотреба с тях бързо се увеличава телесното тегло.

Същото се отнася и за различните сладкиши. Разумно е, ако ви се хапва нещо сладко, да не налитате на рафинирана захар и продукти от бяло брашно. По-добре е да хапнете една-две лъжички мед или шепа стафиди. Това напълно задоволява потребностите от захар. Сушените плодове са доста сладки, така че към приготвения от тях компот не бива да се добавя захар.

Идеална ободрителна напитка е чаят.

Най-широко се препоръчва шипковият чай. Чрез него си доставяме във високи дози витамин С. Приема се, че шипковият чай е най-достъпното у нас средство за профилактика на простудите. С такава цел е хубаво да пием и други чайове – от малина, къпина, мащерка, мента, риган.

Оръжие срещу зимните болежки е също чесънът. Той прави организма устойчив срещу инфекции. Неслучайно през средновековието хората са носили в джобовете си чесън, за да ги пази от зарази и злини. Днес широкомащабно японско проучване показва, че хората, които хапвали по една скилидка чесън дневно, за 16 седмици намалили с 20 процента нивото на холестерола в кръвта си. А хипертониците, приемали по една-две скилидки чесън на ден в продължение на шест месеца, нормализирали кръвното си налягане. Приема се, че подобен хипотоничен ефект има и старият лук.

Ще заредим организма си с витамини и чрез консумацията на моркови, ряпа и тикви.
Също – лимони, грейпфрути, мандарини, портокали. Цитрусовите плодове съдържат в изобилие ароматни и багрилни вещества, етерични масла и пектин. Благодарение на този състав поддържат тонуса на сърдечносъдовата система, предпазват от атеросклероза, повишават устойчивостта на организма към инфекции и други неблагоприятни фактори на външната среда.

Лимоните и портокалите са особено богати на витамин С и Р
.
Грейпфрутите и лимоните имат ниско захарно съдържание – под 10 процента. Предлагат се на хора, болни от диабет.

Южните плодове могат успешно да се включват и в диети за отслабване.

Изключение правят бананите, чието въглехидратно съдържание надхвърля 15 процента.
Специално внимание заслужават ябълките. Научни съобщения от последните години сочат, че изяждането на една ябълка на ден влияе благотворно на белите дробове, особено при пушачи. Благоприятното действие на ябълките върху дихателната система експертите от “Сейнт Джордж хоспитал” в Лондон обясняват с наличието на антиоксиданта кверцитин.

Освен в ябълките той се съдържа в червеното вино, чая, лука и други зеленчуци. Учените препоръчват да се консумират ябълки, когато се налага продължителен престой в помещения, чиито въздух е замърсен с цигарен дим.

Витамини можем да си доставим и от оранжерийните домати, краставици, марули, зелен лук.

Удобно е да се консумират през този сезон замразени зеленчукови смеси и замразени плодове. Особеност на нашата национална кухня е употребата на туршии
При приготвянето им се извършва млечно-кисела ферментация, която съхранява в значителна степен полезните биологичноактивни вещества на зеленчуците.
Най-популярно от туршиите е киселото зеле, което зарежда организма с огромно количество витамин С. Единственият риск от така консервираните зеленчуци е високото им съдържание на натриев хлорид. Той може сериозно да влоши състоянието на хора с бъбречни заболявания и високо кръвно налягане. Задължително е такива пациенти да сведат до минимум консумацията на солени консервирани храни. Това се отнася и до всички, които искат да намалят телесното си тегло, защото солта задържа течности в организма и засилва апетита.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории