Пита Галя
Добави към моето меню
Пита Галя
рецепта галя петрова
новогодишната пиtка, втасала и готова за печене
Продукти
1 пакетче мая
1ч.ч хладка вода или прясно мляко,
1ч.л. захар,
1ч.л.сол
1 с.л.олио,
½ ч.ч. кисело мляко,
3 яйца /2 цели + 1 белтък ,1 жълтък е за намазване от горе
Около 1 кл. брашно но се меси да стане меко тесто да не лепне по ръцете .
Начин на приготвяне
Замесва се тестото като най напред си разтваряме маята в хладката вода/ или пр. мляко/
Пресяваме около 800 г брашно и правим кладенче чукваме яйцата и единия белтък и добавяме киселото мляко, слагаме солта,захарта и олиото.
Всичко се замесва и аз удрям тестото 100 пъти става много мекичко (но се меси да стане меко тесто да не лепне по ръцете) .
Слагам то в на мазнена купа и го загръщам от горе със стреч фолио,оставям го да втасва докато си удвои обема ,/около 1 час /след като е готово леко го премесвам и го разделям на 9 топки .
В намазнена и набрашнена тавичка по средата слагам 1 топка след това всяка топка се потапя във следната мазнина – половин пакетче краве масло (70 г), 3 с.л. мас и 3 с.л. олио.
След като се потопи в мазнината се разтегля на кора и така ВСЯКО следващо топче се разтегля и се слягат едно върху друго всичките 8 топчета .
Нарязва се като торта на 12 части ,после всяко парче се навива като кифла от широката към тясната част,нареждам ги около топчето .
А плетеничката я направих защото исках да направя нещо интересно отгоре, затова от топката в средата бях откъснала парченце тесто
Питата втасва около час още.
Намазах я от горе със жалтъка и в загрята до 200 градуса фурна сложих питката да се пече,след като леко се запече я намалих на 180 градуса и сложих алуминиево фолио от горе и я оставих да се уварява около час и половина, пече се около над час.
Стана много хубава. Аз за първи път я правя