Последни Рецепти
Последни Статии

Питка 3ти март

Добавено в Българска кухня, Наши гости, Хляб, питки

Добави към моето меню

Питка 3 март
Рецепта Диана Миланова

пита 3ти март

Продукти
1 кг бяло брашно,
1 кубче мая,
1 щипка сол,
3 яйца,
400 мл хладка вода,
1/2 ч. л. захар,
100 г разтопено масло (олио),
брашно за месенето

Приготвяне
В дълбока и широка купа се пресява брашното. Маята се слага в купа заедно със захарта и 100 мл хладка вода. Оставя се за около 10 минути.

В купата с брашното се прави кладенче, където се сипват две от яйцата и белтъкът от третото (жълтъкът се отделя за намазване). Разтворената мая се добавя към яйцата и брашното заедно със солта и 1 с. л. мазнина. Постепенно се налива вода, докато брашното я поеме. Тестото се замесва, като се събира малко по малко с пръсти, за да стане на топка. Изважда се от купата и се доизмесва на плот (маса). За да не залепва при месене, плотът се намазва леко с малко от мазнината и се поръсва с брашно.
Когато тестото е готово, се връща в купата, покрива се с памучна кърпа и се оставя да втаса за 30 минути.

Подготвя се кръгла тава за печене, на която дъното и страните се намазват. Питката се намазва с разбития жълтък. Пече се 15 минути в загрята на 200 градуса фурна (най-напред само отдолу, за да се вдигне добре), след това се включва отгоре за още около 15 минути.

пита българия

Това е макетчето – свалих снимка от нета , избрах си размера , копирах на лист и изрязах .Готовата карта изрязах от тесто и сложих върху готовата пита , като се опече оцветих със сладкарски бои
салата сирене домати краставици

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории