Питка 3ти март
Добави към моето меню
Питка 3 март
Рецепта Диана Миланова
Продукти
1 кг бяло брашно,
1 кубче мая,
1 щипка сол,
3 яйца,
400 мл хладка вода,
1/2 ч. л. захар,
100 г разтопено масло (олио),
брашно за месенето
Приготвяне
В дълбока и широка купа се пресява брашното. Маята се слага в купа заедно със захарта и 100 мл хладка вода. Оставя се за около 10 минути.
В купата с брашното се прави кладенче, където се сипват две от яйцата и белтъкът от третото (жълтъкът се отделя за намазване). Разтворената мая се добавя към яйцата и брашното заедно със солта и 1 с. л. мазнина. Постепенно се налива вода, докато брашното я поеме. Тестото се замесва, като се събира малко по малко с пръсти, за да стане на топка. Изважда се от купата и се доизмесва на плот (маса). За да не залепва при месене, плотът се намазва леко с малко от мазнината и се поръсва с брашно.
Когато тестото е готово, се връща в купата, покрива се с памучна кърпа и се оставя да втаса за 30 минути.
Подготвя се кръгла тава за печене, на която дъното и страните се намазват. Питката се намазва с разбития жълтък. Пече се 15 минути в загрята на 200 градуса фурна (най-напред само отдолу, за да се вдигне добре), след това се включва отгоре за още около 15 минути.
Това е макетчето – свалих снимка от нета , избрах си размера , копирах на лист и изрязах .Готовата карта изрязах от тесто и сложих върху готовата пита , като се опече оцветих със сладкарски бои