Последни Рецепти
Последни Статии

Супер храни

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Супер храни
Чували сте го, срещали сте го … супер храни… какво значи това? защо ги наричаме супер?
По принцип това са екзотични плодове, непознати имена, които идват отдалече. Някои са ни познати и ползваме редовно. Доколко е реклама и толкова ли са супер? Кои са те?

Супер храните могат да се разделят на няколко групи.
Зелени супер храни
Това са зелени листни зеленчуци, които от ранна пролет и в късна есен присъстват в менюто ни – спанак, лопуш, лапад, киселец, коприва. В края на зимата и началото на пролетта кълновете ни помагат да се справим с пролетната авитаминоза.

спанак
Да се хванем за зелено! в края на февруари първите зелени листчета са се показали и това са първите пролетни рецепти

Тук се включват и пшенична и ечемична трева. Какво представлява това? Защото и това бе моя въпрос. Това е наистина зелено жито или ечемик, което се използва за храна, дори може да се пие сок от тези зелени стръкове. И ако кълновете присъстват в нашето хранене още не сме опитвали трева. Тяхното предимство е, че са богати на много хранителни вещества, които лесно се усвояват от организма. Храни, които са богат на хлорофил повишават нивото на хемоглобин (с по-високо съдържание на кислород) – това е научно доказан факт, а нашият народ е казал, че зимата свършва, когато се хванем за зелено.
Пшеничната трева не съдържа глутен и вещества, предизвикващи алергии.
Ечемичената трева е 7 пъти по-богата на желязо от спанака и съдържа 11 пъти повече калций от кравето мляко. Сокът от ечемичена трева може да неутрализира съдържанието на тежки метали в кръвта.

Плодове и ядки
Драконовият плод, този екзотичен кактус бе представен като супер храната на 2013 г.
Годжи бери съдържа голямо количество витамини А, В1, В2, В6 и Е, антиоксиданти, полизахариди, аминокиселини, магнезий, мед, фосфор, йод, калий, калций, цинк, селен и никакъв холестерол. В 100 г плод се съдържат 82 калории. Дневната доза е около 30 г. подсилва имунната система.

годжи бери
Годжи бери най-често е достъпен у нас сушен, 30 г е дневната доза, която се препоръчва. Оказва се, че може да се отглежда и в градината

За това, че черния шоколад е полезен в умерени количества е написано много. Силата му се държи на какаото. Консумацията на 30 г сурови какаови зърна на ден ни осигурява необходимата доза желязо.
какао

Кокосовият орех също е супер плод. Кокосовото мляко и масло ускоряват обмяната на веществата и имат антибактериални, антивирусни и антигъбични свойства.

Пчелни супер храни
Медът е супер храна Както и пчелното млечице – най-богатият източник на витамин В5, който ни е известен. Помага при стрес, умора и безсъние, както и подобрява състоянието на кожата и косата.
Приемането на прополис е превантивна мярка срещу настинка и грип.

Водорасли
Те са най-богатият източник на минерали в растителното царство. Имат алкализиращи и детоксикиращи свойства. Помагат ви да намалите теглото си и пречистват кръвта.
Недостатък е, че не са типична храна за нашата кухня. В китайските магазини се предлагат водорасли, които могат да се добавят в някои рецепти може да включим в менюто си и суши и японски супи. В София има 2 ресторанта в които се предлага японска кухня, като за този на Стара планина ще бъдете приятно изненадани, че японската кухня не е само суши.

Билки
Алое вера, ехинацея, женшен – всички те се наричат „супер храни”.
Според учените в алое вера се съдържат 75 съединения с лечебен ефект.
Ехинацеята е най-препоръчваното средство за борба с настинките и грипа.
Женшенът е ефективен при стрес.

Още една супер храна, която се предлага отскоро и и нас това е чия
чиа

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized