Питка Ели
Добави към моето меню
Питка Ели
Рецепта споделена от Eli Iordanova
Продукти
1/2 пакетче прясна мая (20 г)
300 мл. прясно мляко
2 яйца+1белтък
1 с.л сол
1 с.л захар
4 с.л. олио
800-900 г брашно
80 г масло
За намазване 1 жълтък
2 с.л. сусам за поръсване
Рецепта за питка
• В купа се приготвя закваска от маята, захарта, малко топло мляко и 1-2 с.л. брашно.
• Щом шупне, замесете тесто с останалите продукти и месете, докато се получат мехурчета.
• Оставете да втасва за около 40 мин.
• Разделете тестото на 12 топки и ги разточете на кръгли кори с диаметър спрямо тавата която ще използвате.
• Всяка кора потапяте в разтопеното масло и ги подреждането така ,че да се прихлупват / застъпват/една върху друга.
• С жълтъка намажете и потърсете със сусам.
• Оставете да втаса отново.
• Печете на 180 градуса около 45 мин., до готовност