Питка корона
Добави към моето меню
Питка Корона
Рецепта споделена от Галя Генадиева
Здравейте, Рецептата за моята питка е от блога на “Сладко и солено” Питка короната на готвача, с малки промени от моя страна.
Продукти:
40 г прясна мая /1 кубче/
400 мл течност – по равно прясно мляко и вода
1ч.л.сол
2 ч.л. захар
3 яйца /единият жълтък се оставя за намазване/
125 г разтопено масло
около 1 кг. Брашно
Начин на приготвяне
• Маята се слага да шупне с топлото мляко, захар и 3-4 с.л. брашно
• Замесва се меко еластично тесто като шупналата мая се прибавя към пресятото брашно, разбитите яйца и масло
• Тестото се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си
• След което тестото се разделя на 9 равни части
• Оформлението може да проследите на снимките
• Оставяме да втаса отново около 30 мин
• Намазваме с разбит жълтък, като някои области с помощта на малка цедка поръсваме с брашно, за да се получи белия цвят (не се мажат с разбит жълтък). С остър нож се правят декоративни разрези
• Питката се пече на средна фурна до готовност
Питка *Короната на Готвачката*
Днес пробвах да направя тази питка – ухае невероятно, споделя ДанИ Радева