Последни Рецепти
Последни Статии

Питка с праз

Добавено в Българска кухня, Хляб, питки

Добави към моето меню

Питка с праз
За нашата национална кухня е характерно да се правил зелник, като думата не идва от зеле, а от зелено и лучник. Това е рецепта в духа на тази традиционна рецепта

Продукти
½ пакетче мая (20 г)
300 мл хладка вода
1 щипка захар
2 ч.ч. ръжено брашно
2 ч.ч. брашно
3-4 с.л. олио
1 яйце

За плънката
3-4 стръка праз
Стрита чубрица на вкус
Джоджен на вкус
2 с.л. олио

Рецепта за празеник
• Маята се слага да шупне с 1 щипка захар, 3-4 с.л. брашно и хладката вода
• След като шупне маята се замесва меко еластично тесто, ако е необходимо добавете още брашно. Накрая добавете и олиото и оставете тесто за около 1 час да втаса
• През това време пригответе плънката. Нарязания на ситно праз се задушава с олио и се подправя с джоджен и чубрица, ако имате зелени подправки – добавете на вкус
• Втасалото тесто се разделя на осем равни топки, от трите се разточва една кора, по-голяма от размера на тавата и се оставя да виси встрани.
• Поръсва се с плънка от праз, слага се една разточена топка тесто, плънка, завършва се с кора. След което се повдига края на първата (най-долната) кора и се оформя борд
• Оставя се около 40 мин на топло или във фурната включена на 50 градуса фурна. Намязва се с разбит жълтък, поръсва със сусам
• Пече се на средна фурна на 190 градуса, около 45 мин, до готовност.


В случая плънката е приготвена от 3 големи стръка праз, 2 връзки зелен лук и 2 чушки, зелената плънка вариара според сезона и продуктите. Много вкусно се получава, ако се добавят и гъби.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории