Пълнено пиле с гъби и ориз
Добави към моето меню
Пълнено пиле с гъби и ориз
Рецепта споделена от Atanas Zamov
Продукти:
1 бр. Пиле, около 1500 гр.
1.ч.ч. ориз
1ч.ч. вода
250 г Гъби
1 глава лук
1 кг картофи
1 и ½ ч.ч. бира
Около 30 г масло
Олио
Червен пипер
Джоджен, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
• Сотирайте лука в малко мазнина за кратко в съд с незалепващо покритие. Добавете ориза и изчакайте да се кристализира.
• Нарязаните и измити гъби се добавят към ориза и лука. Когато гъбите омекнат и намалят обема си, добавете водата и изчакайте оризът да я поеме.
• Подправете плънката с джоджен, сол и черен пипер на вкус.
• Пилето се измива. Поставя се в съда, в който ще се пече. Със супена лъжица започнете да отлепвате кожата на пилето, като започнете от към шията. С чаена лъжица напълнете под отлепената кожа плънка, колкото поеме, а с останалата плънка напълнете коремната кухина на пилето. Ако имате време, може да го зашиета. Пилето се намазва с червен пипер, сол и олио /масло/.
• Картофите се обелват, измиват се и се нарязват. Нареждат се около пилето и се осоляват. Добавя се маслото, олиото /зехтина/ и се заливат с бирата.
• Пилето се пече на 160 С до готовност. /Ако имате кисело зеле, може да замените картофите с него, като резултатът отнове е фантастичен./
NB! Не покривайте пилето с алуминиево фолио, тъй като ще се спука кожата и плънката ще излезе. Ако пилето и картофите не се пекат равномерно, може да покриете с фолио след около час печене, но не го завивайте да се задушава.
Да ви е сладко!