Питка за повод и без повод
Добави към моето меню
Питка за повод и без повод
Рецепта споделена от Nadia Vladimirova
Продукти
1 кг брашно
1 с.л. сол
5 с.л. захар
1 кофичка кисело мляко (400 г)
3 яйца
3 с.л. олио
150 г краве масло (или маргарин)
1 с.л. оцет
1 с.л. ром (може и домашна ракия)
1 кубче мая
Рецепта за питка
• Брашното се пресява и в него се прибавят солта, захарта, разбитите яйца, леко затопления маргарин или краве масло и киселото мляко на стайна температура, оцет, олио и ром.
• Маята се разбива в малко хладка вода (около 1/3 ч.ч.) с 1 ч.л. захар и толкова
брашно да шупне. Добавя се към брашното.
• Замесва се меко тесто и се оставя на топло да втаса намазано с олио.
• След това се замесва отново и се оформя по желание / тестото става много меко и пухкаво и е трудно за правене на много сложни плетеници и фигури /.
• Оставя се да втаса. Намазва се с 1 жълтък и 1-2 с.л.
прясно мляко.
• Поръсва се с мак или сусам по желание.
• Пече се на 170-180 градуса около 35-40 мин.
Става много пухкава и на конци, както се казва.