Питка Таня
Добави към моето меню
Питка Таня
Рецепта споделена от Tanya Levenova
Питка за празник
Продукти
Брашно около 780-800гр
2 яйца и 1 белтък
200 г кисело мляко
150 г топло прясно мляко
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 пакетчета суха мая (14 г) или 30 г жива мая (2/3 пакетче от 42 г)
50 г краве масло
За намазване
1 жълтък
2 с.л. олио
2 с.л. прясно мляко
Рецепта за питка
• Маята заедно със захарта и 1-2ч.л брашно и прясното мляко/топло/се оставя да шупне.
• В голяма купа се пресява 1/2 от брашното и се слагат яйцата, белтъкът киселото мляко/на стайна температура/и шупналата мая.
• Меси се тесто,като се поставя по малко от брашното до меко тесто.
• Намазва се с брашно тестото и се удря 50 пъти на плота.
• Премесва се и отново се удря още 50 пъти.
• Слага се в купата поръсено с брашно и се оставя да втасва 1час на топло./във фурната на 30-40градуса/.
• След втасването леко се премесва, прави се на руло и се дели на 2 равни части.
• От едната се откъсва малко топче по голямо от яйце. Едната част се дели на 4 парчета-те се разточват на не много тънки кори, които се режат на 8 парчета и от тях се завиват кифлички,намазани с масло.
• Редят се до стената на тавата.
• Другата част се разточва на кора,на която горната страна се нарязва отгоре на лентички малко над средата-отново се намазва с масло, навива се на руло и се реди над кифличките.
• От малкото топче направих 2 фитила и ги навих и ги сложих в средата.
• Питката се оставя да втаса отново и когато удвоила обема си се намазва с желтък,олио и рясно мляко.
• Пече се на 180 градуса с вентилатор около 30 мин., до готовност.