Международен ден на пицата
Добави към моето меню
9 февруари е Международен ден на пицата
National Pizza Day
Ако харесвате това невероятно и същевременно толкова просто кулинарно произведение, определено трябва да посетите Италия. А Неапол е градът на едно от най-популярните ястия в света.
Повече от 100 рецепти за домашно приготвена пица
За да приготвите вкусна пица са ви необходими качествено брашно и пресни продукти – домати, моцарела, пресен босилек и зехтин. И още нещо може да добавите по ваш вкус, според сезона или мястото където сте.
Интересно е, че пицата произхожда от древна Гърция – това е плосък хляб с масло и сушени билки. Въпреки това, тя става популярна именно в Италия, когато през XIX в. кралица Маргарита Савойска посещава Неапол, а местен пекар й приготвя пица с цветовете на италианското знаме – домати, босилек и моцарела. Ето откъде идва и името на най-популярнaта пица „Margherita“.
Има ли разлика между гарнирана пита и пица? Ето как трябва да бъде приготвена Традиционната неаполитанска пица, съгласно регламента на Европейската комисия
La pizza Pascalina, Пица “Паскалина”, направена от неаполитански специалисти, е наричана още “пицата, която удължава живота”
Асоциацията на неаполитанските пицари, основана през 1984 г., е определила специфичните правила, които трябва да се следват за направата на автентична неаполитанска пица.
Фоторазказ от Световното първенство по пица Campionato Mondiale della Pizza 2018
– За приготвянето на пица са необходими пшенично брашно, бирена мая, натурална питейна вода, белени домати или пресни чери домати (pomodorini), морска или готварска сол и зехтин
– Пицата трябва да се пече на фурна с дървени въглища
– Тестото трябва да се замеси и разточи на ръка
– Пицата е с високи ръбове и пълнеж, да не надвишава 35см в диаметър и да не е по-дебела от 1 см. в центъра.
Buon appetito!