Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които са по-полезни небелени

Добавено в Готварски техники, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Един спорен въпрос е да белим или да не белим плодовете и зеленчуците.
Много е казано по въпроса и всеки случай е само за себе си. Например ако картофите са домашни не ги белете, а ги гответе с кората, защото в обелките се съдържат полезни вещества. Ябълките са много по-вкусни ако са цели, но в края на зимата и на ябълките от градината кожата им става по-твърда и ти се иска да обелиш ябълката. Същото е с краставиците – белим ги за да намалим нитратите. А кой ли не обича портокалови корички – настъргани за аромат на сладкиш или може да устои на кандирани с шоколад. Само дето не знаем как са съхранявани и с какво са третирани портокалите преди да стигнат в магазина до нас.

Експертите съветват: Задължително белете кората на плодовете и зеленчуците

Но когато сме сигурни в произхода на плодовете и зеленчуците вижте какви са
Полезните вещества в плодовете и зеленчуците, които изхвърляме

fruit pix 2\

От кората на плодовете и зеленчуците получаваме най-много енергия, защото тя е изложена на пряка слънчева светлина. Тя съдържа най-много фибри и цвят, а и повече хранителни вещества.

7 храни, които са по-полезни небелени, добре е да се ядат заедно с кората
 
– Ябълки
В кората на ябълките се съдържа голямо количество пектин – фибри, които подпомагат метаболизма, понижават лошия холестерол и кръвната захар. Те притежават противовъзпалителни свойства, предпазват от висок холестерол, подпомагат производството на колаген.
apple pix

– Круши
Кората на крушата съдържа витамин С. Тя е богата на разтворими фибри, които я правят предпочитана храна. Тя помага също за предотвратяването на рака на дебелото черво.
krushi pix

– Грозде
В семената и ципата му се съдържат флавоноиди, антоцианинови пигменти и ресвератрол. Те защитават кръвоносните капиляри и здравето на сърдечносъдовата система, богати са на голямо количество антиоксиданти.

– Краставици
В кората на краставицата има голямо количество фибри и антиоксиданти, както и голямо количество витамин К. Почти всички фибри на краставицата се намират във външната ѝ част, а сърцевината съдържа основно вода.

– Моркови
Антиоксидантите, които ни осигурява този зеленчук, се намират именно в обелката му или поне в по-голямата част от нея. Морковите са богати на полиацетилени – химично съединение, което в момента се изследва заради потенциала си да убива ракови клетки. А полиацетилените се намират основно в горния слой на зеленчука.

– Патладжани
В кората на патладжана има високо съдържание на хлорогенна киселина – един от най-мощните антиоксиданти, произведени в тъканите на растенията. Кората съдържа веществото, наречено насунин, което предпазва от оксидативен стрес. Освен това, благодарение на насунина, патладжанът помага за понижаване на вредния холестерол.
В сезона на изобилие на патладжани може да се приготвят много вкусни рецепти с патладжани. Достатъчно е да го нарежете и да залеете със студена вода с щипка сол за да си пусни “черната вода” (така се премахва и горчивия вкус)

banana pix
– Банани
Както и при цитрусовите плодове кората може да се яде, ако знаете как са съхранявани и обработени плодовете. А затова не е достатъчна само информацията от етикета. Кората на  банана е богата на магнезий, калий, витамини А, С, В6, В12 и протеини. Тя притежава също антибиотични, противогъбични и ензимни свойства.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории