Последни Рецепти
Последни Статии

Здравословно хранене при болки в гърба

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Витамини спират болките в гърба
Здравословно хранене при болко в гърба, плексит или как храненето и физическите упражнения ще ни помогнат

Храненето е от съществено значение. Препоръчва се 1-2 пъти седмично риба или морски деликатеси.
Добре е в менюто да се включват нискомаслени млека, свежи зеленчуци и плодове.
Благотворно действа сок от целина или от зеле.
Много важно е всекидневно да се приемат билкови и плодови чайове, които са богати на антиоксиданти – цинк, селен, витамин С. Може да се приема по 100 г мед по следната схема: 30 г – 40 минути преди закуска; 40 г – 30 минути преди обяд, и 30 г – 2 часа след вечеря.
Медът се разтваря в една чаена чаша топла вода.

Плекситът е заболяване, което засяга предните клонове на гръбначно-мозъчните нерви след излизането им от междупрешленните отвори. Увреждат се сплитанията на тези нерви. В медицината те се наричат сплитове или плексуси, а тяхното възпаление – плексит. Болестният процес може да увреди и мускулите. В зависимост от разположението на засегнатите места се различават шиен, раменен, поясен и седалищен плексит. Обикновено в областта на горните шийни прешлени нервното възпаление е резултат от увеличени лимфни възли поради някаква инфекция. Проявява се с болки по шията и в областта на ухото. Особено уязвимо е нервното сплетение в раменната област, защото се намира между два продълговати мускула, в близост до подключечната артерия.
Раменният сплит се възпалява от грип, ангина или други инфекции при липса на своевременно лечение. Може да е последица от отравяния или имунизации с противотетаничен серум. Също от увреждане на прешлените с образуване на костни шипчета по тях, както и от шийна дискова херния.
Честа причина за плексит е преразтягане на нервните клонове при рязко движение на ръката, травма или изкълчване на раменната става. Възможно е да настъпи възпаление на нервите в тази област поради притискане от разширена подключечна артерия.
При плексит основен симптом е болката. Тя се явява внезапно или постепенно, най-често е едностранна. Обхваща областта на долните шийни прешлени или раменната става и плешката.
Засилва се от движение или натиск
Пострадалите се оплакват от изтръпване на рамото и ръката. При липса на лечение, особено ако причината е травматична, може да се развие парализа на мускулите на ръката. Тогава пациентът не е в състояние да повдига и отвежда настрана мишницата си, да я сгъва в лакътната става. Друго усложнение е изтъняване и парализа на малките мускули на дланта.
Уврежданията на гръбначно-мозъчните нервни клонове в поясно-седалищната област най-често се дължат на болестни процеси в кухината на таза – възпаления, свързани с простатата, или на матката и маточните тръби, фрактури на тазовите кости, тумори. И тук основното оплакване е болката. Тя обхваща седалищната мускулатура, бедрото, подбедреницата и пръстите на краката. Може да е свързана с усещания, че нещо полазва крака, както и с изтръпване или парене. При тежки възпаления се нарушават движенията в тазобедрената и в колянната става.

Всичко това изисква намесата на лекар невролог. Той трябва да предпише терапия, да прецени дали да се прилагат и някои народни средства. Не е разумно да се прибягва до самолечение, тъй като плекситът може да е проява на друго заболяване със сериозни последици за пациента.

В арсенала от терапевтични средства се включват обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти.
Често се употребяват аспирин, аналгин, индометацин и др.
Изписват се различни загряващи течности и мазила – обезболяващ спирт, спирт със салицил, змийска отрова, масло от хвойна и пр. Добре действат витамини от групата В – В 1, В 6, В 12.
Помагат и билкови препарати – от валериана, хмел, маточина.
В някои случаи се предписват кортикостероиди. При неуспех се прибягва до хирургична намеса.
На основата на йога са разработени комплекси от упражнения.

Профилактиката на тези заболявания налага своевременно лечение на острите инфекции и простуди, както и предпазване от травми.

Лекувайте болките в гърба навреме
Причиняват се от физическо натоварване, което засяга нервите

Причина за болките в гърба в 80 на сто от случаите е
остеохондрозата.
Ако тя е усложнена, болката може да се разпространи и върху други органи и части на тялото. Поясната остеохондроза, която е най-разпространена, предизвиква основно болки в шията, ръцете и главата. Механизмът за поява на болката е доста прост: дискът между прешлените не издържа натоварването. Нервните окончания, кръвоносните съдове и гръбначният мозък също се засягат и се затруднява тяхната работа. Именно това предизвиква болките в гърба и в тези органи, за които отговарят повредените нервни окончания. Причина за дегенерацията на диска досега не е точно установена. Основно предпоставка са физическите травми, нарушенията в обмена на веществата в организма, слабото физическо развитие и др. Сложността се заключава в това, че заболяването се среща както у възрастни хора, така и при млади. От нея страдат и физически развити, така и хора, които пренебрегват спорта. И именно затова е доста сложно да се определи най-точният вид лечение, от което ще има полза. Вече съществуват множество методи за лечение на остеохондрозата, като се започне от приемането на лекарства и се приключи с операция. Естествено има и много спорове за различните методи на лечение и влиянието им върху организма, в които доста често се срещат напълно противоположни гледни точки. При избора на който и да било метод трябва да се обърне внимание на няколко аспекта. Например, ако смятате да се лекувате с медикаменти, които ви е предписал лекар, обърнете внимание на това, че повечето от тях са доста скъпи и в същото време влияят зле на стомаха и черния дроб, затова четете внимателно инструкциите. При избора на мануален терапевт също е желателно да се внимава, тъй като ако не случите на професионалист, това може да ви доведе до инвалидна количка. При избора на лечебна гимнастика трябва да обърнете внимание на това упражненията да не предизвикват прекалено натоварване на кръста. Трябва да спортувате така, че само да развиете мускулите. Всички упражнения трябва да се правят бавно и без резки движения.

Плуването е най-подходящият спорт
Заедно с лечението на остeохондрозата, както и при всяко едно заболяване, трябва да се спазват няколко правила, които ще помогнат за намаляване на натоварването на кръста и гърба:
1. Колкото и банално да звучи, дръжте гърба си изправен и следете за стойката си. Така и осанката ви ще е по-стройна, и ще се чувствате по-добре.
2. Старайте се да не вдигате тежки предмети. Ако е много необходимо, повдигайте ги, като приклякате, а не като се накланяте.
3. По-често се движете и не давайте на мускулите на гърба да атрофират.
4. Колкото може по-често плувайте.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории