Последни Рецепти
Последни Статии

Новогодишна плетена питка

Добавено в Наши гости, Хляб, питки

Добави към моето меню

Новогодишна плетена питка
рецепта Tedi Neminska

новогодишна питка

Оформянето е правено по идея на Валентина Зуркан. Тестото не е оригинално по нейна рецепта. Като снимки имам само в суров и изпечен вид, прилагам снимки от намереното оформяне в интернет.

Продукти:
¼ ч.чаша хладка вода
½ ч.чаша прясно мляко
½ кубче прясна мая /20 гр. или 7 гр. инстантна мая
3- 3 ¼ ч. чаши брашно, според влажността на брашното
1 ч.л.сол
1 с.л. захар
1 ч.л. оцет
2 яйца без 1 жълтък
2 с.л. олио
За доомесване и оформяне
¼ ч.чаша брашно за доомесване, при необходимост
25 гр. маргарин и 25 гр. масло (стайна температура), или олио
За намазване
1 жълтък
1 ч.л. вода
1 ч.л. олио
1-2 с.л. сусам, по желание

След изпичане пожелание може да се намаже с масло.
Маята с ¼ чаша хладка вода, 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно се замесва на кашичка и оставя да се надигне за около 10-15 мин.
Смесват се 3 – 3 ¼ ч.чаши брашно /¼ ч.чаша се оставя за доомесване/ със солта и към него се добавят закваската, яйцата, млякото, олиото и оцет.
Продължително се омесва еластично тесто, на ръка или с миксер. Оставя се да втасва в омазнена купа за около 1 ½ часа или до двойно увеличение на обема.
Оформяне
оформяна питка

Тестото се пренася върху набрашнен плот, омесва се и оформят четири топки. Могат да се оставят 10-ина минути, за да се отпусне глутенът и по-лесно да се разточват. Всяко едно топче се разточва на кора, с дебелина около3-5 мм., намазва се леко със зехтин или разтопено масло и се поставят една върху друга, като последната кора не се маже.
Наборът от четири кори се разрязват радиално от периферията към центъра на 8 части, но не до края, като се оставя около 1,5 -2 см. в средата. На всяка една от осемте части се прави прорез с остър нож в средата, като се оставя плътна част и от двете страни. Получените прорези леко се разтварят.

рецепта за пита

Следва промушването на триъгълниците: широката част /откъм периферията/ се промушва отдолу – нагоре, през направения прорез. Краищата могат да се завият при желание надолу и навътре, или чрез натискане с тънко шишче да се дооформят краищата.
Оставя се да втасва отново около час или до двойно увеличение на обема.От изрезките тесто може да се направи допълнителна декорация.
Фурната се загрява на 175С. Питката се намазва с разбит жълтък, малко вода и олио.

Когато корите се намазват с масло и когато се поставят една върху друга не се натискат и така не залепва тестото. При усукването през прореза самите кори, които са наредени една върху друга правят релефа. А в средата декорацията е правена отделно – отделих си малко от тестото, разточих го на лист и изрязах малки кръгчета (4 бр.). Всяко кръгче намазах с масло и почнах да ги завивам със застъпване, за да се оформи розичката. Листата са изрязани с нож, като съм се опитала да направя листо на цвете. Надявам се да съм го обяснила разбираемо.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории