Последни Рецепти
Последни Статии

Плетена погача

Добавено в Наши гости, Хляб, питки

Добави към моето меню

Плетена погача
Рецепта споделена от Yurfet Saban

pletena pogacha

Продукти
1 кг бяло брашно
42 г прясна мая (1 пакетче)
3 яйца
2-3 с.л. олио
200 мл прясно мляко
200 г кисело мляко
1 с.л. сол
1 с.л. захар
За намазване:
1 жълтък
1-2 с.л. прясно мляко

pletena pitka 1

Начин на приготвяне
• Маята се разтваря в 100 мл топло, но не горещо прясно мляко и се добавя брашно за получаване на не много гъста каша. Добавят се и 1-2 щипки захар. Това ще предизвика по-бързото втасване на маята.
• След това се пресява брашното. Добавят се сухите съставки и се разбъркват.
• Оформя се кладенче и в него се изливат яйцата, 200 мл прясно мляко, 200 г кисело мляко и олиото. Накрая се добавя и готовата мая. Замесва се средно твърдо тесто.
• Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Разделете тестото на 22 еднакви по големина части.
• Разточете всички на ленти с дължина 25 см и ширина 5 см.
Навийте 16 от тях на рула по дължина, поставете хартия за печене в тава.
• Оформете едно от рулата на кръг, подпъхнете един в друг краищата и поставете в средата на тавата.
• Оформете още 5 от рулата като закачени на средния кръг “халки”, разпределете ги симетрично около него.
• Оформете още 10 рула, подредете по 2 на всяка от поставените вече 5 “халки” в противоположна посока.
• Навийте 5 от лентите на рула по късата страна.
• Срежете рулото на две еднакви части.
• Всяка от получените розички поставете в средата на халките.
• Прегънете последната лента на две по дължина и навийте на роза, поставете я в средата на погачата.
• Питката отново втасва, след което се маже с жълтък и 1-2 с.л. прясно мляко и се украсява по собствен вкус. За постигане на бърз и отличен резултат е добре всички продукти да бъдат топли, дори и съдът, в който втасва тестото.
• Пече се в предварително загрята на 200 С фурна, след като се зачерви температурата се понижава на 160 С.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории