Плетена погача
Добави към моето меню
Плетена погача
Рецепта споделена от Yurfet Saban
Продукти
1 кг бяло брашно
42 г прясна мая (1 пакетче)
3 яйца
2-3 с.л. олио
200 мл прясно мляко
200 г кисело мляко
1 с.л. сол
1 с.л. захар
За намазване:
1 жълтък
1-2 с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне
• Маята се разтваря в 100 мл топло, но не горещо прясно мляко и се добавя брашно за получаване на не много гъста каша. Добавят се и 1-2 щипки захар. Това ще предизвика по-бързото втасване на маята.
• След това се пресява брашното. Добавят се сухите съставки и се разбъркват.
• Оформя се кладенче и в него се изливат яйцата, 200 мл прясно мляко, 200 г кисело мляко и олиото. Накрая се добавя и готовата мая. Замесва се средно твърдо тесто.
• Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Разделете тестото на 22 еднакви по големина части.
• Разточете всички на ленти с дължина 25 см и ширина 5 см.
Навийте 16 от тях на рула по дължина, поставете хартия за печене в тава.
• Оформете едно от рулата на кръг, подпъхнете един в друг краищата и поставете в средата на тавата.
• Оформете още 5 от рулата като закачени на средния кръг “халки”, разпределете ги симетрично около него.
• Оформете още 10 рула, подредете по 2 на всяка от поставените вече 5 “халки” в противоположна посока.
• Навийте 5 от лентите на рула по късата страна.
• Срежете рулото на две еднакви части.
• Всяка от получените розички поставете в средата на халките.
• Прегънете последната лента на две по дължина и навийте на роза, поставете я в средата на погачата.
• Питката отново втасва, след което се маже с жълтък и 1-2 с.л. прясно мляко и се украсява по собствен вкус. За постигане на бърз и отличен резултат е добре всички продукти да бъдат топли, дори и съдът, в който втасва тестото.
• Пече се в предварително загрята на 200 С фурна, след като се зачерви температурата се понижава на 160 С.