Последни Рецепти
Последни Статии

Плодолечение

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Плодолечение
Първата крачка е книгата на Лидия Ковачева “Гладът – приятел и лекарство” Какво и как може да се научи от нейната книга. Не е необходимо да ходите при д-р Емилова, ако имате желание и мотивация.

Втората крачка е да кажете кога почвате, не е необходимо датата да бъде първо число на месеца, да бъде понеделник, дори не е необходимо да я съчетвавате с фазите на Луната. Това е вашата дата, когато ще направите вашия курс по плодолечение.
alotoff1

Плодова диета

Какво ви е необходимо още? Да си направите изследвания на кръв, урина, хормони при вашия лекар (добър повод да се възползвате от полагащия си ви профилактичен преглед и изследвания).
Другото – кантар (желателно е да ползвате една и съща везна за измерване на теглото, защото при различни кантари – грешката е различна и може да има отклонения в измереното тегло само заради ползването на различни теглилки)
и сантиметър – понякога измерванията със сантиметър са по-оптимистични и стимулиращи, защото виждаме как намалява обиколката на кръста или как се прибира корема.

Това е подготовката. Плодолечението може да бъде 1 ден (разтоварващ) 3, 7, 10 дни. Курс по плодолечение по-дълъг от 10 дни трябва да се прави под лекарски конторл. Затова не знам как протича и винаги съм правила не повече от 7 дни – някак ми е по-лесно – една седмица.
Плодовете могат да бъдат много, но задължително пресни и според сезона. Август предлага изобилие от плодове – праскови, нектарини, грозде, ябълки, круши, диня, пъпеш, къпини …
Дневната доза плодове е 800 гр до 1 кг. Като количеството плодове се разпределя за 3 приема – закуска, обед и вечеря. За да ви бъде по-лесно, а и за да можете да различавате дните може за всеки ден да си изберете един вид плод и така ще имате ден на грозде, ден на диня, ден на праскови, ден на пъпеш, ден на нектарини, ден на грейпфрут и последния ден може да направите меню с различни плодове. Разбира се, че може да избирате за различните хранения – различни плодове. Но не е хубаво да се смесват плодовете, т.е. плодовата салата от различни плодове не се препоръчва.

Билков чай. Пие се между 2 – 4 чаши на ден и поне литър вода. Трябва да се поемат течности, толкова колкото поиска организма, но не по-малко от 2 литра на ден, защото водата и чая спомага за почистването (детоксикацията) на организма.
Чаят е най-добре да приготвим от билки, които сами сме си набрали и изсушили. Брането на билки е един много емоционален момент на връзка с природата и движение. Препоръчва се билков чай от една билка – лайка, липов цвят, шипка, мента, маточина, подсладен с пчелен мед. Може да добавяте и парченце лимон (задължително!)

Програмата за плодолечение е следната:
Сутрин 8 часа – билков чай с лимон
10 часа – плод
12 часа -билков чай с 1 ч.л. мед
14 часа – плод
16 часа – билков чай
18 часа – плод
20 часа – билков чай с лимон

Може да започнете и един час по-късно, т.е. първата чаша билков чай да бъде в 9.00 сутринта и да свършите вечер в 21.00, но не по-късно.

И следва захранването. В книгата на Лидия Ковачева то е описано много подробно. Не трябва да забравяме, че със захранването ние се връщаме към предишния си начин на хранене и ако не направим някаква постоянна промяна в начина си на хранене и в начина си на мислене, на отнощение към света и хората вместо да се чустваме по-добре ние ще се върнем с нова сила към предишните си здравословни проблеми.
Ние сме това, което мислим, чустваме и ядем – комлексно е, затова промяната трябва да бъде търсена и намерена и не може да бъде само в промяната на начина на хранене, много по-тежка ще бъде борбата с промяната на нашите навици.

И така захранването трябва да бъде толкова дни поне колкото е било плодолечението. Ако е било 7 дни то и захранването ни ще бъде 7 дни, а по-добре, ако го направим 14 дни. В нашето меню сега можем да включим варен ориз, ориз със зеленчуци, варени картофи, супи, гъсти, вкусни зеленчукови супи. Много зеленчуци.
И отново ще имаме забранени храни (забранени е силна дума, но точна) като junk food, сладкиши, тежки меса, пържени храни.

Но най-важното през целия период е нашето желание, спокойствие и позитивно отношение към света.
И да се забавляваме – когато сме поискали нещо, истинкси с мисълта и с тялото си, то се получава.

Успех!
Възползвайте се от изобилието от плодове на август – това е вашият месец за един курс по плодолечение.

alotof2

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории