Последни Рецепти
Последни Статии

Плодова диета

Добавено в Диети, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Плодова диета
Плодова диета или плодолечение, началото е в книгата на Лидия Ковачева “Чудото на гладуването” или в книгите на Пол Брег
това е най-хубавата диета, най-лесната и приятна за спазване диета, защото дава най-голямо размнообразие на храната – любимите ни плодове. Може да бъде 1 ден, 3 дена или цяла седмица. Трудно ми е да я нарека диета – това е моя начин на хранене!
Ако всеки я приеми по този начин, ще видите колко лесно се получава. За мен тя е толкова естествена, колкото и лунната диета, защото тогава сме подвластни на луната, на природата, на истинските сили в живота.
Задължително спазвам плодова диета след празници или поне един разтоварващ ден!

cat_fruit

Плодовата диета е може би позната на всички. Тази диета може да се прави 1, 3, 5, 10 дни. Най-добре е да се започне с 5-дневна плодова диета. Защото, ако изберете по-дълъг период организмът може да бъде изтощен и тогава няма да бъдем ефективни на работа и да се чувстваме добре. Самата диета включва 2 етапа – 5 дена плодова диета и 5 дена захранване.

За един ден от плодовата диета се препоръчват:
* 0,8 – 1 кг плодове
* 4 билкови чая – билков чай с лимон (и 1 ч.л. мед)
* 1 кафе еспресо или разтворимо, но без захар, сметана или мляко

Йогите са казали, че трябва да дъвчем водата и да пием своята храна. Това означава да се храним бавно, без да се разсейваме и с удоволствие. Затова и трябва да има разстояние поне от 1 час между пиенето на билковия чай и яденето на плодове.
Другото е нашата организация – трябва да разпределим пиенето на билков чай и яденето на плодове равномерно през целия ден:

Сутрин 8 часа – билков чай с лимон
10 часа – плод
12 часа -билков чай с 1 ч.л. мед
14 часа – плод
16 часа – билков чай
18 часа – плод
20 часа – билков чай с лимон.

grapefruit apple pix

Както и при другите диети трябва да се вземат мерки за да не се получи запек – начини много, изборът е ваш. Аз залагам на йога и на упражненията.

Освен отслабващ ефект плодовата диета има почистващ и оздравителен ефект върху нашия организъм. Ефектът, който може да се очаква е стягане, отслабване с около 3 – 5 кг, но това зависи от стартовото ни тегло. Най-положителен е ефекта за нашата кожа – почистването на организма с плодове ни дава и ново по-добро самочувствие и то се вижда по нашето лице, по нашата кожа и усмивка.

Плодовата диета може да бъде изключително богата на комбинации.
И така какви плодове да изберем за нашата диета през април?
– Ябълки
– Портокали
– Грейпфрут
– Ягоди
– Киви
– Всички плодове, които можем да намерим на пазара, в мола до нас. Изискването е да са свежи и апетитни.
– Можем да включим и компот, но без захар.
През есента аз приготвих ябълково пюре от ябълките в градината – само леко сварени и пасирани ябълки, които сега ще включа в моята диета.

За съжаление бананите не се препоръчват, защото са много кaлорични.
Затова можем да включим морковите, прясното зеле, зеления лук и зеления чесън, зелените салати и маруля, спанака и копривата, репичките в нашата диета, защото това е свежата сила на пролетта в нашето меню. Едното хранене ще бъде такова – свежа зелена салата или моркови и репички.

Захранването, при всяка диета, е много важно за да може организма да се възвърне към нормалните си функции.
Захранването може да бъде с леки зеленчукови супи или сварен ориз с малко зеленчуци. Самото захранване трае толкова дни, колкото е било плодолечението.

Ако прочетете книгата на Лидия Ковачева или на Пол Брег, автор, който уважавам много и определено е променил начина ми на хранене, отношението към храната още в далечната 1989 година. На Пол Брег дължа моята позитивност, креативност и младежкото излъчване.
Никога не съм препоръчвала скъпите курсове на д-р Емилова (и други подобни), вярвам, че всеки може да намери достатъчно сила и желание в себе си, в най-близките си и в една добра книга за да промени начина си на хранене за по-добро.

Ще водя дневник за моята плодова диета.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории