Плодове и зеленчуци пазят от слънце
Добави към моето меню
Плодове и зеленчуци пазят от слънчеви изгаряния
Колкото повече плодове и зеленчуци, богати на пигменти ядем, толкова по-добре се предпазваме човек от ултравиолетовите лъчи
Консумацията на плодове и зеленчуци, богати на пигменти, помага на кожата да си изгради естествена бариера срещу вредните ултравиолетови лъчи. Нивото на защитата е същото, каквото е от слънцезащитните кремове. Колкото повече подобни плодове и зеленчуци се ядат, толкова по-добре се предпазва човек от ултравиолетовите лъчи. Те потискат разрушителното въздействие на слънчевите лъчи, неутрализират свободните радикали и намаляват зачервяването на кожата.
Виолетовите плодове съдържат в себе си натуралния SPF фактор.
Касис, боровинки, къпини, червено грозде, смокини могат да предпазват кожата от вредното слънчево въздействие.
Трябва да се включват в менюто и да се използва качествен слънцезащитен крем, с висок SPF фактор, за да се предпазим от слънчеви изгаряния.
SPF фактор има още в оранжевите и тъмнозелените зеленчуци като моркови, чушки, зеле, спанак и т.н.
Благодарение на високо ниво на антиоксиданти те преобразуват свободните радикали в организма.
Диетологът Сам Кристи отбелязва: “Тези продукти предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи по всяко време на денонощието. Важното е, че действието им се разпространява върху цялото тяло”.
Когато човек е изложен на силно слънце, използването на слънцезащитни кремове е задължително.