Последни Рецепти
Последни Статии

Храни за слънчев тен

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Какво да ядем за да имаме хубав слънчев тен
За да е получи равен и красив слънчев загар, а на кожата да се нанесе най-малко вреда трябва да се спазват няколко правила
– Изложени на слънце е най-добре да бъдете в движение, т.е. да играем, да се разхождаме, да бъдем на поход в планината, а не излегнали се в шезлонга или в най-силното слънце легнали на плажната кърпа край морето в най-силното слънце
– Да изберем правилното слънцезащитно средство
– Да се храним съобразно горещото време и в менюто ни да присъства продукти, които спомагат за слънчевия тен. Кои са те?

ten pravila
Оттенък на загара придава маланинът, който се изработва под въздействие на слънчевите лъчи в организма. Способността на организма да произвежда меланин е генетично заложена, но е възможно да се повлияе по отношение производството му. Това става като се консумират повече храни, които подпомагат изработването на меланин. Трябва да се наблегне на продуктите, богати на витамини С, Е и А. Меланинът се синтезира с помощта на аминокиселините триптофан и тирозин.
Тирозин в по-големи количества се съдържа в продуктите от животински произход – месо, риба, различни видове черен дроб, а също така авокадото и бобови култури.
В неполирания ориз и фурмите се съдържа триптофан.
Във фъстъците и бананите се съдържат и двете аминокиселини.
И така за да имаме хубав тен са необходими аминокиселините тирозин и триптофан, както и бета каротин.
За да не се обезводни организма трябва да има достатъчно витамин Е и селен.

Всички тези вещества се съдържат в
Моркови, праскови, кайсии, диня, домати, грозде.
plodove 1
Включвайте във вашето меню риба, морски дарове, червено месо, дроб.

Достатъчно е да включвате във вашето хранене твърдо сирене (20 г), 1 яйце, 70 г извара, кафяв ориз – 70 г, за да подпомогнете организма си. Много полезни са морковите и доматите, защото съдържат бета-каротин, но и не трябва да се прекалява с тях.
Опитайте да намалите количеството кафе, силен чай, алкохол, тлъсти и пушени меса и колбаси, солени продукти и консерви през лятото. Тези продукти възпрепятстват красиви постигането на слънчев тен и не носят на организма ни никакви ползи.

Може ли да задържим хубавия летен тен с помощта на храната?
Две вещества са най-важни от тази гледна точка
ликопен (домати) и
– бета каротин (моркови и спанак).
Достатъчни са 200 мл доматен сок или 2-3 моркова и след 2-3 седмици кожата става по-устойчива на слънчево изгаряне, а тенът държи по-дълго. Антиоксидантите (витамин А и Е) помагат срещу възможни възпаления на зачервената кожа. Калций, цинк и омега 3 мастни киселини пазят от слънчева алергия. Те блокират вредното въздействие върху кожата на UV лъчите и на свободните радикали.
При по-дълъг престой на слънце непременно ползвайте защитен лосион.
Хора, които лесно изгарят или получават обрив от слънцето, може да приемат допълнително цинк – 500 мг дневно в продължение на няколко седмици. В естествен вид могат да си го набавят от морските дарове, телешко месо и черен дроб.
Когато ходим на плаж, трябва да пием повече течности, и то преди да сме усетили жажда. Най-подходящи са минералната вода и натуралните плодови сокове.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории