Последни Рецепти
Последни Статии

Сливи

Добавено в Кулинарен справочник, Плодове

Добави към моето меню

Сливи

Отлична храна, както в прясно състояние, така и сушени, печени или пък преработени във вид на нектари, сладка, конфитюри, мармалади и пестили.

plumb-4

Сливите са едно от най-старите познати овощни дървета, затова и трудно може да се определи откъде произлиза, защото почти по целия свят има местни сортове.
Плодовете се различават по големина, форма и цвят, но всичките се ценят заради отличните си вкусови качества и защото са подходящи за консервиране като сокове, нектари, сладко, мармалад, компот.
Сините сливи могат да се консервират и чрез сушене – така те запазват полезните си качества за цяла година и са източник на витамини през зимата.
В българската национална кухня сливите се използват освен за приготвяне на сладкиши и десерти и в други рецепти – много известни са телешко или свинско със сини сливи, комбинация с бекон – се получават много апетитни хапки, а джанките се използват за подкиселяване на чорба и яхния.

Джанки
Сини сливи

Как да избираме сливи?
Узрелите сливи са леко меки в горната си част и поддават на лек натиск с ръка.

Как да съхраняваме сливи?
Съхранявайте ги в хладилник, без да са измити, в найлонов или хартиен плик, до 3 дни.

Какво да приготвим със сливи
Твърдите сливи ще узреят, ако ги оставите на стайна температура. За да ускорите узряването, ги поставете в хлабаво завързана хартиена кесия.

Всеки знае какво е троянска сливова и какво е отлежала ракия от джанки и колко много неща могат да се приготвят със сливи …

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории