Погача с рози
Добави към моето меню
Погача с рози
Рецепта Мария Симова
Продукти
2 яйца
750 г брашно
7 г мая на прах
75 г масло
1 с.л. мед
10 г сол
200 мл вода
Рецепта за Погача с рози
• Пресявате брашното, добавяте солта, маята и разбърквате добре. Правите ” кладенче” и изсипвате леко разбитите яйца, меда и водата.
• Разбърквате докато всички съставки се смесят добре. Прибавяте мекото масло и замесвате за около 8 – 10 минути.
• Слагате в намазнена купа, покрита с кърпа и оставяте да втаса за 1ч. 30 мин.
• След като втаса премесвате и отделяте от тестото 300 грама, които са за долния ” обръч” на погачата. От тези 300 грама правите дълъг фитил, който обрамчва тавата за погачата от вътрешната страна.
• Взимате ножица и режете фитила през равни интервали. Тестото, което е останало оформяте като топка и слагате в средата. Върху топката и долу на “обръча” поставяте розите.
• На мен ми стигнаха 9 рози. Декоративното тесто за розите държите 24ч в хладилник преди оформяне и след като ги оформите още 12ч.
Съставки за розите :
250 г брашно
100 г вода
50 г масло
5 г сол
След като оформите погачата, намазвате с разбито яйце, изчаквате да втаса повторно за 1ч и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.