Последни Рецепти
Последни Статии

Психология на отношенията

Добавено в Дом & Семесйтво, Любопитно

Добави към моето меню

Психология на отношенията в семейството
Щастлив е този, който е щастлив в дома си

Главното в живота на всеки човек е семейството. Рано или късно ние достигаме до момента да свържем нашия живот с живота на любимия човек.
В семейството търсим разбиране, защита, подкрепа и разбира се любов. Именно с най-близките си хора можем да бъдем открити, без да се притваряме, да не играем роли, а да бъдем самите себе си. За съжаление, встъпвайки в брак, не всички осъзнават каква отговорност поемат и колко е трудно да поддържаш отношения с най-близките си хора.

майстор
Този обущар работи ден и нощ на една витрина за обувки в центъра на Будапеща. Също така, както и за миг не трябва да приемаме за даденост и нещо сигурно това, което имаме. И не трябва да спираме за да става все по-добро и ценно за двамата

Има наука, психология на отношенията, която представлява постоянни изследвания на психолози и учени от цял свят и до този момент няма точни отговори на много въпроси. Има и някои установени истини. Какво може да направим за да бъдем щастливи в своя брак, да направим щастлив своя партньор, как се постига хармония и взаимно разбиране в семейството?
Психолозите, които работят по темата за междуличностните отношения, уверяват, че за да се чувстваме комфортно в семейството на човек не му достигат три фактора
– Стабилност
– Постоянно развитие в отношенията
– Изпълнението на всеки от съпрузите на определени функции
Ще кажете, че в това няма нищо сложно и невъзможно за постигане, но тенденциите в съвременното общество са такива, че нещастните хора в семейството не стават по-малко, напротив малцина успяват да запазят отношенията, наблюдава се ръст на разводите. Какво не правим правилно, кои са най-разпространените грешки, какво е необходимо за да бъдем щастливи с нашите най-близки хора?
Психолозите отделят няколко компоненти на семейното щастие и препоръчват да обръщаме внимание на тяхното изпълнение в семейството.
Важен момент, несъмнено е уважението и приемането на интересите и желанията на всеки член на семейството. Всеки човек иска да бъде чут и разбран. Всички ние сме личности. Ако до сега сте живели до момента с максимата „Има моето мнение и неправилно“ – заслужава си да преосмислите вашата позиция.
Друг важен фактор е общуването в семейството. Замислете се колко често са лишени от това нашите близки в забързаното ежедневие? Независимо от това колко сте заети опитвайте да намерите минутка за общуване с роднините. Добра традиция са задушевните разговори по време на обед или вечер.
Разбира се основа за всички отношения е доверието. Ако семейството живее в страх, недоверие или лъжи, това няма да доведе до нищо добро. Опитайте се да „завоювате“ отново изгубената вяра на вашите близки.
В отношенията между мъж и жена много важна роля играе и пълноценния личен живот. В това понятие са включени и интимните отношения и съвместното решаване на трудности и разбиране на интересите на партньора.
Специалистите обръщат внимание и на такова вътрешно чувство на човека, като чувството за дом. Не случайно се казва моят дом е моята крепост. Това означава, че е много важно, да чувстваш и да знаеш къде е твоя дом, в който те ценят, обичат и чакат. Там където се стремиш да се върнеш където и да се намираш и искаш да бъдеш всяка свободна минута.

Близките, роднините, любимите хора, затова са и близки хора, за да ни разбират, за да ни прощават и да ни подкрепят. Ако осъзнавате, че има много пропуснато и направено не както трябва – не се отчайвайте!
Променете себе си и светът около вас също ще се промени към по-добро!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории