Последни Рецепти
Последни Статии

Празнична погача сплетена

Добавено в Наши гости, Хляб, питки

Добави към моето меню

Празнична погача сплетена
Рецепта споделена от Cvetoslava Kirkova

pogacha spletena
Празнична погача

Продукти
За тестото:
1,100 кг. брашно,
1 кубче мая,
1 с.л. сол,
1ч.л. захар,
1 с.л. оцет,
450 мл. топло прясно мляко,
2 яйца,
3 с.л. разтопено масло.

Рецепта за празнична погача
• Маята се смесва със захарта и се залива с 100 мл. от топлото мляко, оставя се да шупне за около 5 минути, брашното се пресява и се смесва със солта в средата се прави кладенче и там се слагат шупналата мая, оцета, яйцата (без 1 жълтък – той е за намазване) маслото и накрая млякото се сипва малко по – малко, замесва се тестото оформя се на топка и се намазва с олио, оставя се да втаса за 1 час,
• Втасалото тесто се намесва и се разделя на 9 топки. Вземат се 4 топки и се разточват на кори, корите се слагат една върху друга направо в тавата, като помежду им се маже с олио (последната кора не се маже)
• Разрязва се на 8 триъгълника (не се реже до край получават се осем снопа от 4 триъгълника ) в средата на всеки сноп се прави разрез, взема се върха на всеки сноп и се промушва отдолу през прореза (1 път ) обръща се към стената на тавата, така се прави със всички снопове.
• Вземат се втората четворка топки, и със тях се прави същата процедура, само че се разточват върху плота, и там се режат на триъгълници (реже се до край) вземат се готовите фигури и се подреждат между другите , който са вече в тавата ( с върха към стените на тавата) деветата топка се слага в средата.
• Оставя се да втаса още 20 минути, маже се с разбит жълтък с 1 ч.л. ракия, и 1 ч.л. олио, поръсва се със сусам и мак и се пече на 200 градуса за 40 минути ( или до суха клечка) готовата пита се намазва с масло и се завива с чиста кърпа!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории