Последни Рецепти
Последни Статии

Празнична погача със сметана

Добавено в Наши гости, Хляб, питки

Добави към моето меню

Празнична погача със сметана
Рецепта споделена от Cvetoslava Kirkova

погача

Продукти:
за тестото:

1 кг брашно,
20 г прясна мая,
150 г заквасена сметана,
30 г разтопено масло,
1 с.л. сол,
2 яйца (1 жълтък е за намазване),
1 с.л. оцет,
350 мл. топла вода,
1 ч.л. захар

Рецепта за празнична погача
• Маята се смесва със захарта и се залива с 50 мл. топла вода, оставя се да шупне и след това се изсипва в дълбока купа, към нея се добавя заквасената сметана, яйцата, водата, оцета, маслото, и малко брашно,
• Всичко се бърка, готовата се смес се добавя малко по малко, към пресятото брашно със солта, меси се средно меко тесто, оформя се на топка, маже се с олио и се оставя да втаса за 50 минути на топло. Т
• Тестото се разделя на 6 топки, вземат се 4 от тях и всяка се разточва на тънка кора, корите се слагат една върху друга като помежду им се маже с олио, последната кора не се маже, след това се разделя на 8 части (всяка от 4 ленти ) взема се едната част хваща се в двата края и се усуква в противоположни посоки, навива се охлюв, така се прави със всички части, подреждат се в тавата (една в средата, другите около нея).
• Вземате още една топка и я разточвате на не много широка кора (но да е по дълга ) разрязвате кората на 6 ленти, вземате 3 от тях и всяка усуквате като фитил, след това сплитате 3 фитила на плитка и я разделяте на 3 малки плитки, така правите и с другите 3 ленти, от които също оплитате плитка, но я разделяте на 4 малки плитчици.
• Така направените плитки подреждате както е показано на снимката, вземате последната 6 – та топка и нея я разточвате на тънка кора, с помощта на чаша изрежете 10 кръгчета, от остатъка от тестото разточете още една кора и изрежете още 10 кръгчета.
• Вземате 5 от кръгчетата и ги нареждате едно под друго като леко ги застъпвате, разточете леко с точилката и навийте на руло, рулото разрежете на 2 части ( така се получават розичките) така направете и с останалите 15 кръгчета, накрая се получават 8 розички.
• Подредете ги около охлювчето в средата.
• Маже се с разбития жълтък с малко олио, и се оставя да втаса за още 20 минути, пече се на 200 гр. за 45 минути ( или до суха клечка)
• Готовата пита се намазва с масло и се завива с чиста и суха кърпа.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории