Маслено тесто за сладкиш
Добави към моето меню
Маслено тесто за сладкиш
В основата на много сладкиши е блата от маслено тесто За да приготвите чийзкейк, тарталети или пай ни е необходима хрупкава подложка. Често се приготвя от маслено тесто
Продукти
300 г брашно
200 г масло
100 г захар
1 яйце
2-3 с.л. студена, ледена вода
От продуктите се замесва меко тесто
Разточва се леко на питка и се загъва в домакинско фолио
Слага се за около 30 мин в хладилника за да стегне
След което се разточва на кръг с диаметър по-голям от на тавата за печене. В краищата се повдига за да се образува ръбче
Надупчва се с вилица за да не се надига при печене
Пече се на 190 градуса, до готовност, около 15 мин
Идея: към тестото може да добавите 50 г смелени орехи или бадеми, за аромат – ванилия