Последни Рецепти
Последни Статии

Поканата у дома е висша форма на внимание

Добавено в Готварски статии, Дом & Семесйтво

Добави към моето меню

Когато няма специален повод, носете цветя и бутилка вино
Поканата у дома е висша форма на внимание към партньорите

В света на бизнеса поканата на гости у дома е нещо много повече от поканата в скъпо заведение. Това означава, че нашият партньор е решил да потърси по-голяма близост, че отношенията преминават на по-висше ниво. От посещението у дома на нашите бизнес партньори ние ще научим много неща за тях в личен план, които ще ни улеснят в по-нататъшното общуване. Домът, семейството, това е светая светих, която не всеки открива пред другите, или поне не пред всички и не веднага. Това е чест, която трябва да се заслужи.

Едно време у нас много лесно се стигаше до покана за гостуване у дома. Днес бизнес средите следват модата от Запад, според която стандартната среща е в заведение, и само като специален жест на внимание гостуването е у дома. В някои случаи у дома се взема само аперитивът, като след това домакините водят гостите на обяд или вечеря в близко заведение.
Ясно е защо гостуването у дома е по-скоро изключение: то изисква значителна
предварителна подготовка
от страна на домакините. При отправянето на поканата е необходимо да се посочат три важни подробности – адресът, часът, в който очакваме гостите, както и точният кръг от поканени.
Ако са поканени и децата, това трябва да се съобщи изрично.
Посочването на точен час е също толкова важно, както и неговото спазване. Закъснения са допустими, но в рамките на 10-15 минути. Никога на забравяйте, че има ястия, които изискват да бъдат сервирани навреме (суфле например). Така че не затруднявайте излишно домакинята. А ако закъснявате “по обективни причини” (например попаднали сте в голямо задръстване) – обадете се по телефона.
Когато получавате покана, попитайте има ли специален повод. Защото в противен случай може да ви се наложи да изпаднете в такава ситуация:
Домакинът: – А сега, предлагам тост за домакинята, нашата рожденичка!
Гостите в един глас: – Ама ние не знаехме! Щяхме да донесем подарък…

Задължително е домакинята да се погрижи да постави донесените от гостите цветя във ваза, а вазата – на видно място. Не е добре букетът да бъде изоставен в антрето – гостите могат да останат с впечатление, че домакинята не го е харесала.
Подаръкът по принцип е задължителен, когато се ходи на гости.
Когато няма повод, достатъчно е на домакинята да се подари красив букет, а на домакина – бутилка хубаво вино. Ако има деца, редно е
да има нещо сладко
и за тях. Ако обаче гостуването има специален повод – рожден ден, юбилей – подаръкът е задължителен.
Правилно е да се носи подарък и когато за първи път посещавате дома на хората, които са ви поканили. Какъв да бъде подаръкът, зависи от много неща. Най-важно обаче е следното: след като подаръкът бъде връчен, този, който го получава (ако подаръкът е семеен, това може да бъде домакинята), трябва да го отвори и шумно да изрази възхищението си от него.
Ако подаръкът представлява някакъв вид украса за дома, тя трябва да намери място на стената или на лавица в дома, желателно в дневната. Така при следващото гостуване тези, които са го подарили, ще изпитат задоволство, че подаръкът е бил оценен.

Предложете помощ на домакинята
Обикновено домакинята кани гостите на масата, където се сервира предястие, ястие, евентуално сирена и десерт. Кафето може отново да се поднесе на меката мебел. Заедно с него могат да бъдат предложени и други напитки.
Ако домакините са поканили малко гости – например 4 души, което заедно с домакините прави шест, тогава те могат да се придържат към класическата вечеря със сервиране и отсервиране. Ако обаче са поканени повече хора, по-удобно е да се оргинизира вечерята като “бюфет”. Тоест всички храни, чинии и прибори да бъдат поставени на маса встрани от основната и всеки сам да пълни чинията си. Само топлите ястия следва да бъдат извадени в подходящия момент, но отново всеки трябва сам да си сипва.
Задача на домакина е да посочи местата на масата, където да седнат гостите. Обикновено в едно жилище домакинът и домакинята заемат винаги едни и същи места. Правилно е домакинята да седне от тази страна на масата, откъдето най-лесно ще може да става, за да изпълнява своите задължания.Нормално е домакинът, както и децата, ако присъстват и ако са на подходяща възраст, да помагат при сервирането и отсервирането. На Запад е прието съпругата на госта да предложи на домакинята да помага в кухнята. Домакинята трябва да приеме тази помощ на драго сърце дори ако не се нуждае от нея.
Гостите трябва да похвалят както ястията, така и обстановката в дома. Ако за първи път те гостуват на това място, домакините следва сами да предложат да им покажат цялото жилище. Задължително е гостите да изкажат адмирации, независимо какво мислят в действителност. Например, ако жилището е тясно, правилно е да се каже, че е много “уютно”.
Не се застоявайте на гости. И помнете, че гостът е този, който решава да си тръгне в един момент, след като се изпие кафето. У нас е прието домакините да се съпротивляват: “Ама не бързайте да си тръгвате…”. Впрочем българите имаме странния навик да се разприказваме най-много при сбогуване.

Не давайте уиски за аперитив
Следващата важна стъпка е първата напитка, която у нас наричаме аперитив. Правилно е домакинът да изброи няколко напитки, с които разполага, сред които да има по-силен и по-слаб алкохол. У нас често се казва “Нали сега ще пием по едно уиски”, все едно, че други напитки не съществуват.С аперитивните напитки се сервира и подходящо мезе. Ако дневната го позволява, желателно е аперитивните напитки да се сервират на меката мебел с ниска/ниски маси.
Сред задълженията на домакина е да отвори виното и да налива и долива чашите с вино и вода. Затова е добре да се погрижи предварително бутилките да са близо до него. При вината (бяло с предястието, червено с основното ястие) изборът е на домакина.
Възможно е цялата вечеря да мине с един вид вино, ако е подходящо за всякакви храни. Допустимо е също да се сервира бира, ако това е предпочитанието на гостите.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории