Последни Рецепти
Последни Статии

Ряпата помага при кашлица и високо кръвно

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Ряпата помага при кашлица и високо кръвно

Ряпата не се радва на голяма почит, макар че може да се намери от късна есен и цялата зима в магазина. Отглежда се лесно и в градината. Може да я различим на видове според цветя й – бяла, червена и черна, както и по-дългите бели репи, които се предлагат в магазина. Когато бях малка баба ги отглеждаше в градината и след това ги съхраняваше в трап, заедно с морковите, близо до къщата. Често правеше салата, настъргана ряпа,моркови… казваше, че бялата е най-сладката, а черната е лютива. И до днес основно правя салата с ряпа. Поне веднъж в седмицата.

nast 1
Тази салата има малко странно име, но ми хареса идеята и така си остава
“Борба с настинките”

Ряпата е богата на хранителни вещества. Ето няколко причини, които показват защо трябва да я включваме в нашето хранене.
1. Ряпата помага при настинка и кашлица – облекчава състоянието, спомага очистването от слузта, насъбрана в гърлото. Тези свойства на ряпата я правят много полезна и при пациенти, които страдат от астма.
Лекарство за кащлица с черна ряпа и мед
2. Ряпата е полезна и в борбата с алергиите. Защитава лигавицата на дихателните пътища.
3. Ряпата подобрява функцията на имунната система, което държи инфекциите и кашлицата настрана.
4. Ряпата спомага за изчистване на дебелото черво, заради високото съдържание на фибри, по този начин облекчава запека. Полезният зеленчук спомага и отделянето на стомашен и жлъчен сок, които са изключително благоприятни за храносмилателната система.
5. Ряпата съдържа малко калории, 100 г бяла ряпа – 34 kcal, 100 г ряпа – 26 kcal. Това я прави подходяща за диета.
6. Ряпата има и диуретични свойства и може да подобри здравето на бъбреците, които спомагат за очистването на токсините в организма.
7. Ряпата има антихипертензивни свойства, които допринасят за регулиране нивата на кръвното налягане. Той е и с богато съдържание на калий, което поддържа баланса между натрий и калий в организма. Проучване, публикувано в Nutrition Research and Practice, сочи, че листата на ряпата понижават нивата на кръвното налягане, което помага в контрола на хипертонията.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории