Последни Рецепти
Последни Статии

Полезни съвети за почистване на дома

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Времето навън и датата на календара показват очевидното – време е за пролетно почистване. Но обикновено то отнема доста време, коства много нерви и усилия. Най-вероятно самата мисъл за предстоящото ви напряга.
Традиция за нашите деди е за Великден да бъде почистен. Да стане едно по-чисто и светло място след дългата зима. Може да направите основно почистване, да намалите вещите, за да има повече място за вас.

Последните години прекарахме известно време в Швеция и Холандия – тук се усеща това, което се нарича минимализъм в дома. Малко вещи, малко мебели, бели стени, големи прозорци, цветни акценти и цветя, много цветя. А това са народи, които са практични.
Нашите баби също са варосвали стените редовно, изпирали са завивки и постелки, измивали са прозорците и са слагали цветя.
cleaning pix

Направете план за пролетното почистване, включете цялото семейство и децата и го направете.
Вместо да се ослушвате и да чакате “неволята” да оправи домашния ви хаос, се хващайте парцала и почистете сами

5 полезни съвета за пролетното почистване

Варовикови петна по батерията на мивката
Има безброй препарати, които могат да я изчистят, но вие вече имате един – виненият оцет. Просто накиснете в оцет една кърпа и увийте батерията. Оставете да действа в продължение на час.

Премахване на петна от килим
Да се пере килим не е лесно, но можете да го направите и в домашни условия.
Ако нямате прахосмукачка, която да ви помогне да изперете килима или парочистачка, може да използвате стара и проверена техника – смесете в леген топла вода с прах за пране и с помощта на чета изчеткайте целия килим. При големи персийски и тежки килими – проверено помага.
За премахване на петна са нужни само амоняк, топла вода, стара кърпа и ютия. Смесете водата и амоняка, нанесете сместа върху килима и сложете кърпата върху ютията. “Изгладете” килима. Повторете всичко това, докато петното изчезне.
Ако килимът има нужда от изпиране и е голям и тежък използвайте услугите на близкото ателие или бензиостанция. По-малките и леки килими може и сами да изперете в банята.

Избелване на спално бельо, възглавници и шалтета
Може да използвате белина. Може да пуснете автоматичната пералня на по-висока температура. Може да опитате и така. Нужни са ви прах за пране, прах за съдомиялна и боракс. Смесете всичко това и накиснете възглавницата в леген с топла вода и тази смес за половин час.

Лошa миризма от канала
За да се избавите от него са ви нужни две съставки – оцет и лимон. Във форми за лед сложете малко парче резен лимон и допълнете с оцет. След като се замразят, може да сложите по няколко върху сифона на мивката.

pochistvane dush
Почистване на душа
Просто напълнете найлоново пликче с оцет и го завържете с помощта на ластик около душа или слушалката. Оставете го така за час.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории