Полезните ядки
Добави към моето меню
Обичате ли ядки? Орехи, бадеми, лешници, кашу… Много е казано затова колко са полезни суровите ядки. Ето каква е
Ползата от 100 г ядки на седмица
Учени от Испания, които изучават ползите от средиземноморската диета https://gotvarstvo.bg/a/mediterranean-diets за здравето на хората са провели изследване с участие на повече от 7 000 човека на възраст от 55 до 90 години с повишен риск от развитие на сърдечно съдови заболявания. Определено е колко ядки яде всеки от участниците.
Оказало се, че 100 г на седмица намалява с 55% риска от преждевременна смърт от сърдечно съдови заболявания и с 45% от рак.
В какво се състои здравословната полза на ядките?
Богати са на полиненаситени мастни киселини, микроелементи и витамини, фенолова киселина, полифеноли и фитостероли. Всички те оказват противовъзпалителен ефект, намаляват оксидантен стрес (натрупване на свободни радикали в клетката, които увреждат липидите, протеините и други биомолекули) подобряват състоянието на кръвоносните съдове и регулира нивото на кръвната захар.
Най-полезни са орехите – съдържат най-много алфа линоленова киселина