Последни Рецепти
Последни Статии

Полезните орехи

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Шепа орехи на ден прави чудеса за здравето

Орехите са най-полезните ядки и трябва да присъстват по-често в храненето ни.
Гърците са първите, които го култивират в Европа (на руски и днес орехите се наричат „грецкий орех“). За тях най-ценно било ореховото масло. Римляните отдавали на орехите почит, като на свещени дървета. За основна причина се смята дълголетието на ореха, който може да надживее няколко човешки поколения.
Всички ядки са полезни за здравето, но орехите съдържат повече антиоксиданти от фъстъците, бадемите, лешниците. По-голямо е не само количеството на тези вещества, но и качеството и ефектът им.
Антиокисдантите в орехите са два до 15 пъти по-мощни от витамин Е, който предпазва тялото от увреждащи естествени химикали, причиняващи болести.
Отдавна е установено също, че в малки количества ядките намаляват опасността от сърдечносъдови заболявания, някои видове рак, диабет тип 2 и други болести.

orehi

Орехите могат да влияят на понижаване нивата на “лошия” холестерол, предпазва от сърдечносъдови заболявания и оказва редица други благоприятни ефекти върху здравето, показват резултатите от няколко изследвания, представени на годишната среща “Експериментална Биология 2016” в Сан Диего, САЩ.
Само една шепа орехи, богати на полиненаситени мазнини, е достатъчна, за да стимулира “добрите” бактерии в червата, което води до понижаване на възпаленията и холестерола, допринасящи за сърдечносъдови болести.
Консумацията на ядките влияе върху регулирането на апетита и усещането за ситост, както и върху метаболитното здраве. Това показват проучванията на специалисти от САЩ, сред които от университетите на Джорджия и Орегон.
Всяка унция орехи (28 грама) осигурява 13 грама полиненаситени мазнини.
Орехите са единствените ядки, богати на алфа-линоленова киселина – растителната форма на омега-3 мастната киселина. Унция орехи осигурява 2,5 грама от нея.
Специалисти от клиника в Барселона, Испания, и университета “Лома Линда” в САЩ – автори на едно от изследванията, чиято цел е била да проучат ефектите от орехите върху здравето на възрастни хора – са установили, че всекидневната им консумация в продължение на година е довела до понижение на нивата на “лошия” холестерол, без да повлияе неблагоприятно върху теглото.

orehi 1

“Имайки предвид, че орехите са високоенергийна храна, масово битува притеснението, че продължителната им консумация може да доведе до натрупване на излишно тегло. Резултатите от нашето проучване показват, че продължителната консумация не влияе върху натрупването на тегло. Изследването установи също, че ефектът от консумацията на орехи е валиден и при възрастни хора и се запазва дълго време”, казва д-р Емилио Рос от изследователския екип в Барселона.
Изследването е обхванало 707 възрастни индивида в добро здраве. Към всекидневното меню на част от тях са били добавени орехи. След една година специалистите са установили, че консумацията на ядките е довела до съществено понижение на нивата на “лошия” холестерол, като същевременно е оказала незначително влияние върху триглицеридите, “добрия” холестерол и теглото.

Използвана публикация в в. “Дейли експрес”

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории