Последни Рецепти
Последни Статии

Ягодите защитават мозъка от стареене

Добавено в Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Ягодите защитават мозъка от стареене

Полифенолите представляват семейство антиоксиданти, които предпазват клетъчните мембрани и ДНК, предотвратявайки някои мутации, които причиняват рак.
Полифеноли са антиоксиданти, с помощта на които мозъкът осъществява всички значими функционални прояви и защитават кръвта от интоксикация от токсични белтъци, в голямо количество се съдържа в малките червени плодове – ягоди, боровинки, малини, къпини, арония, касис, френско грозде.

yagodi pix

При възрастните хора с помощта на полифенолите може да се победи болестта на Паркинсон и Алцхаймер.
Учени от Университета в Мериленд установиха, при опити с мишки и плъхове, че при гризачите, които се хранят с малките червени плодове веществото на мозъка не е поразено от токсини.
След 2 месечно хранене с полезните плодове гризачите били състарявани чрез облъчване. След първата серия на облъчване били разделени на 2 групи – първата продължавала да получава плодове, а втората била оценявана през интервал от 36 часа.
След изтичане на срок от един месец, било установено, че гризачите са изградили в себе си мощни защитни функции срещу облъчването. Предположението на учените е, че на това оказват влияние фитонутриентите.
При поражения от болести на Алцхаймер или Паркинсон организмът се замърсява от голямо количество токсични белтъци. Ако по това време се храните с малките червени плодове то има бързо натрупване на фактори, които понижават нивото на токсините.
И преди това са били провеждани подобни експерименти, с храни, богати на полифеноли, да го наречем ягодова диета и са успешни.
При жените, в менюто на които има ягоди постоянно дори на преклонна възраст почти е нямало психични разстройства и логиката на мисловните процеси не е била нарушавана до края на живота им.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории