Последни Рецепти
Последни Статии

Помело

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Помело (Citrus maxima, Citrus grandis)
е цитрусов плод, най-големия, могат да достигнат до 10 кг. Има различни видове помело

pomelo

– Khao horn, с жълто зелен цвят и светла, сладка вътрешност;
– Khao namphung – крушовидна форма, жълто зелена обвивка, като вътрешността на плода е светла и сладка;
– Khao paen има сплескана, овална форма, жълто зелена кора, като вътрешността на този сорт помело е светла и леко кисела;
– Khao phuang има крушовидна форма, кората му е жълто зеленикава, а на вкус е кисело сладък, като цветът на вътрешността е жълтеникаво бяла;
– Thongdi е със сферична форма, тъмно зелена кора, а плодът е розов и сладък.
Както виждате различните видове помело могат да бъдат различни и по форма, на цвят, на вкус, понякога да помня за портокал, за грейпфрут, както и по сладост.

pomelo 1

Полезни свойства на помелото
Помелото е полезен плод, оказва благоприятно въздействие на здравето и деятелността на човек. Съдържа много витамини А, С и В, калий, ароматни масла, лимоноиди (група вещества, които се съдържат в цитрусовите плодове). Калият спомага да се поддържа дейността на сърдечносъдовата система. Лимоноите притежават ярко изразен и продължително действащ противораков ефект. Витамините подобряват тонуса, а ароматните масла укрепват имунитета.
Ако хапвате помело вие може да спечелите не малко ползи. Този плод е способен да зареди организма с енергия, като и подобрява настроението. Сочният плод утолява жаждата.
Помелото се използва в много диети – това е диетичен продукт, който добре утолява чувството за глад, като активира усвояването на белтъчини и мазнини.
Помелото спомага за стабилизация на кръвното налягане. Помага при астма, ефективно помага при атеросклероза.
Този екзотичен плод е и профилактично средство при вирусни епидемии и се е превърнал в народно средство при лечение на простуда.
Оказва се, че помелото е полезно и при профилактика на ракови образования

Как да избираме помело
Плодът трябва да бъде леко мек при натиск, а ароматът – ярко изразен, колкото е по-ароматен, толкова е по-сладък на вкус
Може да се съхранява около месец на хладно, ако сте обелили плода го съхранявайте в хладилник до 2-3 дни в кутия или покрит с фолио

Как да консумираме помело
– може да го поднесем почистен от кората и бялата ципа, нарязан на парчета
– плодова салата, комбиниран и с други плодове
– добре се комбинира с риба и морски дарове
– добавка към пикантни сосове

Факти за помело
– Учените са установили, че помелото повишава жизнените сили, подобрява настроението, повишава работоспособността
– Полезен плод при диета – дава чувство за насищане и спомага за разграждане на белтъчини и мазнини
– Помага при атеросклероза, спомага за регулиране на артериалното налягане
– Има специално разработена оздравителна диета с помело при лечение на астма
– Помелото е диетичен плод, съдържа 30-35 ккал на 100 г плод

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории