Последни Рецепти
Последни Статии

Витамин С бори простудата

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Витамин С и занимания със спорт намаляват риска от простуда
Проведено изследване показва, че Витамин С оказва благоприя
тно въздействие на организма и предотвратява човек от простуда или грип, но ако приемащият се занимава със спорт.
Изследването е на учени от Финландия, които достигат до извода, че продукти богати на Витамин С, като портокалов сок няма да донесат никаква полза на тези, които обичат да се излежават пред дивана. И обратно, ако се занимавате със спорт, т.е. живеете активно, ако изпиете същото количество портокалов сок, ще намалите два пъти вероятността да се разболеете т грип или простудно заболяване.

Портокалов сок

Учените от университета в Хелзинки са провели изследване в което са участвали повече от 11 хиляди човека. Те са давали зеленчуци и плодове с високо съдържание на Витамин С, като ягоди, киви, портокали на участниците в експеримента сред които е имало спортисти, ученици, войници… след което оценявали въздействието на витамина върху хората. След което оценявли въздействието на Витамин С. Оказало се, че Витамин С намалява два пъти риск за заболяване от простуда или грип при хората, които водят активен начин на живот.
Освен това установили, че децата възприемат по-лесно Витамин С отколкото възрастните.
Грам Витамин С намалява риск от простуда с 18% при децата и само с 8% при възрастните. И това, ако наблюденията показват, че възрастните заболяват от простуда 2-3 пъти в годината, а децата – 15 пъти.
На това основание учените правят извода, че за възрастните не е достатъчно само да приемат Витамин С, а и да спортуват. А за децата той е просто необходим

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории