Портокалово парфе
Добави към моето меню
Портокалово парфе
Рецепта споделена от Veselina Mikova
Продукти за блата:
3 яйца
3 с.л захар
3 с.л. брашно
Начин на приготвяне на блата:
• Разделят се жълтъците от белтъците. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол, жълтъците се разбиват със захарта на пяна.
• Към жълтъците внимателно с дървена лъжица се добавят белтъците, като се разбърква внимателно. Накрая се добавя пресятото брашно.
• Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса’ до суха клечка.
Продукти за Бял крем:
250 мл прясно мляко
3 с.л захар
1/2 пакет пудинг ванилия
1 желатин
200 мл сметана
Продукти за Оранжев крем:
250 мл фреш от портокал
3 с.л захар
1/2 пакет пудинг ванилия
1 желатин
200 мл сметана
Продукти за портокалово желе
200 мл портокалов сок
1 желатин (10 г)
3 с.л. захар
Приготвяне на млечния (бял) крем:
• Загрява се млякото със захарта, добавя се предварително разтворения пудинг с няколко лъжици вода и се сварява крем за 3-4 мин.
• 1 пакет желатин (10 г) се разтваря в 100 мл. вода , приготвя по указанията на опаковката и се добавя към крема. Разбива се 200мл.сладкарска сметана и се добавя към охладения крем.
Приготвяне на портокаловия крем:
• Загрява се сокът от портокал със захарта, добавя се предварително разтворения пудинг с няколко лъжици вода и се сварява крем за 3-4 мин.
• 1 пакет желатин (10г) се разтваря в 100 мл вода, приготвя по указанията на опаковката и се добавя към крема. Разбива се 200мл.сладкарска сметана и се добавя към охладения крем.
Сглобяване на портокалово парфе
• В тава с падащо дъно се слага пандишпановия охладен блат.
• В средата се слага бял крем, върху него оранжев, отново бял и т.н. до изчерпване на количествата. Получава се шарка зебра.
• Парфето се прибира за около 5-6 ч. в хладилник за да стегне.
• От 200 мл. портокалов сок и 3 с.л захар се приготвя желе с 1 пакет желатин (охлажда се не бива да е горещо) с това желе се покрива парфето, може да се декорира с резени портокал. Вкуса е свеж и подходящ за сезона